Podijeli članak

U srijedu, 19. prosinca 2018. godine, u Novoj Biloj obilježit će se jubilarna 25-ta obljetnica od dolaska humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu". Također, svečanim koncertom i večeri zahvale organizator se na poseban način želi zahvaliti svim dobrim ljudima iz Republike Hrvatske i BiH, koji su na svoj način doprinijeli opstanku i opstojnosti Hrvata, u srcu Bosne. 
 
Danas usprkos vremenskom odmaku, trebamo biti svjesni važnosti i presudne uloge tog konvoja koji je stigao u trenutku kada je zaprijetio potpuni slom, humanitarna pa i biološka katastrofa za sedamdesetak tisuća Hrvata Doline. Bijeli put sadržajno i simbolički značio je potporu Republike Hrvatske. Također, bio je to dokaz svehrvatskog jedinstva iz tog vremena, koje nam i danas treba, a nedostaje.
 
Smatrali smo vrijednim organizirati ovaj događaj sa željom da od zaborava sačuvamo sve te dobre ljude i događaje koji su danas, nedvojbeno, hrvatska povijest i to ne samo Lašvanske doline, središnje Bosne, nego i cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske. S nadom da bi to mogao biti putokaz za budućnost. 
 
Obljetnica se održava pod Visokim pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, Predsjednika Hrvatskog narodnog sabora i supokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
 
Ovim putem želimo Vas upoznati i sa programom kako bi Vam približili cjelokupni protokol. 
 
15:00 – Promocija knjige Ive Lučića „Od vila ilirskih do Bijelog puta: stramputicama bosanske i hercegovačke povijesti“ (u dvorani Hrvatske bolnice „Dr. Fra Mato Nikolić“)
16:15 – Predavanje o Dokumentacijskom centru (predavač: Ante Nazor)
17:30 - Prijem gostiju ispred župne crkve Duha Svetoga  u Novoj Biloj
18:00 - Sveta misa
18:45 – Glazbeni intermezzo Limene glazbe „Lašva“ Nova Bila i VS „Lašvanske dive“ HKC-a Nova Bila
19:15 –  Otkrivanje spomen biste pok. Anti Vlajiću
- Kratko druženje ispred župne crkve, susret s župljanima i polazak u svadbeni salon "Maja" (Nova Bila)
20:00 - Večer zahvale – dodjela plaketa, povelja i zahvalnica (svadbeni salon „Maja“ Nova Bila)