Podijeli članak

Dušan Miljuš, urednik Crne kronike Jutarnjeg lista, u intervjuu za Fairpress tvrdi da je policija istu noć nakon napada na njega znala identitete dvojice muškaraca koji su ga napali.

"Prije par godina prišao mi je na Općinskom sudu jedan policajac i rekao mi da je radio tu noć kad su me pretukli i da su oni napadače tu noć trebali dizati, ali da su se onda počele događati neke čudne stvari. Rekao je da će mi jednog dana, kad ode u mirovinu, možda reći što se zapravo dogodilo", kazao je Miljuš.

Miljuš je, podsjetimo, prije gotovo devet godina brutalno napadnut ispred zgrade u kojoj je živio. Imao je sreću, kaže, što je njegov susjed, koji je nedaleko od mjesta napada čistio kamion, vidio napad, zgrabio šipku za montiranje guma i krenuo vikati i trčati prema napadačima. Dušan Miljuš tada je zadobio potres mozga, a dijagnosticiran mu je i prijelom lijeve ruke.

Fairpress piše kako je već nekoliko sati nakon napada Središnja obavještajna agencija (SOA) locirala "specijale", i znala tko su mogući počinitelji. Specijalima se u žargonu nazivaju mobilni uređaji i kartice koji se nisu koristili prije ili poslije napada – ti novoaktivirani uređaji se u organiziranom kriminalu koriste samo za jednokratnu uporabu. u Ovom su se slučaju palili samo na području zagrebačkog naselja Knežija, te na području kojim se uobičajeno i frekventno kretao Dušan Miljuš, te u okolici zgrade u kojoj je živio.

Neposredno nakon napada, na noge se digla cijela novinarska struka, reagirale su i međunarodne novinarske organizacije, a već isto večer reagirala je i Europska komisija tražeći hitnu istragu i pronalaženje počinitelja. Na predmetu se angažirao i tadašnji Veleposlanik SAD u Hrvatskoj, Robert Bradtke, te je ponudio svu moguću tehničku pomoć američke Vlade na pronalaženju počinitelja i naručitelja.

Pogreška napadača

"Rončević mi je nedavno rekao da je to tada bio samo Sanaderov spin, predstava kojom se trebalo pokazati kako politika žestoko radi na tome da se moj slučaj privede kraju, da se nađu počinitelji, a da je zapravo situacija bila prilično drugačija", kaže Miljuš.

Iz dostupnih informacija u spisu, vidljivo je da je jedan od počinitelja počinio pogrešku koristeći istu karticu i na drugom uređaju, iz čega je postao vidljiv i njegov identitet, a onda i identitet drugih osoba koje su vjerojatno povezane s napadom. Prema spisu, informacija o saznanjima SOA-e pravovremeno je dostavljena MUP-u, no očekivanog epiloga, odnosno uhićenja nije bilo.

"Nejasno je zašto policija po tome nije više istraživala, pogotovo jer su svi telefoni locirani u vremenu neposredno nakon izvršenja napada", pita se Miljuš.