Podijeli članak

Svi učenici u dobi između 14 i 16 godina će se u švedskoj prijestolnici prebaciti na školovanje na daljinu do kraja ove godine kako bi pridonijeli zaustavljanju širenja drugog vala zaraze koronavirusom, objavile su u petak tamošnje vlasti.

To je prvi put da je Švedska, poznata kao jedna od rijetkih zapadnih država koje su izbjegle potpuno zatvaranje i nošenje maski u borbi protiv pandemije, preporučila učenje na daljinu za velik broj učenika srednjih škola.

„Moramo drastično smanjiti naše kontakte, pa sam nažalost primorana preporučiti da okruzi u regiji Stockholma od ponedjeljka zaustave nastavu uživo za učenike viših razreda“, priopćila je Maria Rotzen Ostlund, lokalna šefica za kontrolu epidemije.

Stockholm je među najpogođenijim švedskim regijama – gotovo trećina smrtnih slučajeva od covida-19 je zabilježena u tom dijelu države.

U petak je na razini cijele Švedske bilo 7370 novih slučajeva zaraze, što je pad sa 7935 koliko je bilo dan ranije, prenosi Reuters.

Umrlo je još 160 ljudi, što je jedan od najvećih brojeva od početka pandemije, a ukupno je bilo 7514 smrtnih slučajeva.

Stopa umrlih po broju stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta veća nego kod njezinih nordijskih susjeda, no manja nego u nekoliko europskih država koje su se odlučile za stroge restriktivne mjere.