Podijeli članak

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS) dostavila je Narodnoj skupštini Republike Srpske “Analizu utjecaja industrije igara na sreću na ekonomiju Republike Srpske”, koju je izradila kuća za ekonomske analize “Riter Advisory Services”.

- S obzirom na to da Ministarstvo financija i Vlada Republike Srpske nisu napravili nikakvu stručnu analizu kod izrade novog zakona o igrama na sreću, mi smo odlučili sami da to napravimo, tj. unajmili smo uglednu ekonomsku kuću koja je napravila stručnu analizu na temelju stvarnih podataka i došla do zaključka da bi novi zakon o igrama na sreću, na način na koji su to zamislili Ministarstvo financija i Vlada, uništio djelatnost igara na sreću i imao ogromne negativne posljedice po ekonomiju Republike Srpske, kažu iz ALPIS-a.

U Republici Srpskoj trenutačno posluju 32 priređivača koji priređuju sportsko klađenje, automat igre, elektronske igre i internet igre na sreću. Registrirano je oko 1.000 uplatno-isplatnih mjesta i zakupljeno oko 100.000 m2 poslovnog prostora.

U stručnoj ekonomskoj analizi se ističe kako igre na sreću kroz uplate u proračun i fondove, neto dobit priređivača te plaće i druge osobne dohotke daju izravan doprinos BDP-u Republike Srpske u iznosu od 36,1 milijuna eura (0,70%) te da izravno zapošljavaju 2.800 radnika. Kada se u obzir uzme i neizravan doprinos, tj. poslovanje firmi koje surađuju s industrijom igara na sreću (opremanje lokala, proizvodnja namještaja, softverski razvoj, itd.), ukupan doprinos igara na sreću BDP-u Republike Srpske je 107,8 milijuna eura (2,09%) te o toj djelatnosti ovisi ukupno 12.000 radnih mjesta.U zaključku analize “Riter Advisory Services” ističe se kako bi uvođenje najavljenih promjena na tržištu igara na sreću primoralo priređivače na zatvaranje poslovanja te, posljedično, širenja sivog tržišta i odljeva novca iz Republike Srpske. U konačnici, efekti bi bili jasno opipljivi i zastrašujući - 56,5 milijuna eura iznosio bi trenutni pad BDP-a Republike Srpske, u proračun bi bilo 23,3 milijuna eura manje uplaćenih poreza, 2.900 radnih mjesta bi bilo izgubljeno, što predstavlja svakog 80. zaposlenog u Republici Srpskoj, a 190 gospodarskih subjekata bilo bi ugašeno.

- Kad Ministarstvo financija i Vlada Republike Srpske nisu sami htjeli da naprave ovu analizu, iako je to bila njihova obaveza, mi smo je naručili za njih. Nadamo se da će neko od odgovornih da pročita, razumije i razmisli još jednom prije nego što se uništi jedna kompletna djelatnost od koje toliko zavisi ekonomija i BDP Republike Srpske, zaključili su u ALPIS-u, upozorivši Narodnu skupštinu i predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića da se sve ovo dešava u periodu kada je stroga preporuka Europske unije da se javno-državni sektor postepeno ukida, jer se loše kontrolira, podložan je koruptivnim radnjama, nelojalnoj konkurenciji i generira gubitke, a predloženi zakon o igrama na sreću je upravo opozitan tim preporukama Europske unije.

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću upozorila je da će doći do podnošenja kaznenih prijava protiv svih odgovornih koji su tijekom ovog perioda obmanjivali javnost propagandom da će doći do povećanja prihoda usvajanjem ovog zakona, prenosi Glas Srpske.

Kladionica Premier najavila zatvaranje svih poslovnica u Republici Srpskoj

Zakon o igrama na sreću usvojen je sinoć uz sedam amandmana vladajuće koalicije, među kojima i onaj da igre na sreću priređuje “Lutrija RS-a” samostalno ili u suradnji s drugim privrednim društvima, putem formiranja zajedničkog privrednog društva, u kojem “Lutrija” ima najmanje 51 posto udjela u kapitalu i odlučivanju, uz prethodnu suglasnost Vlade.

Zakon je izazvao oprečne stavove vlasti i opozicije o tome da li se njime pogoduje lobistima ili povlaštenim firmama kada je u pitanju priređivanje igara na sreću.

Entitetska ministrica financija Zora Vidović rekla je da je cilj zakona unapređenje nadzora u ovoj oblasti i razvijanje obima poslovanja u igrama na sreću, a samim tim i povećanje proračunskih prihoda u ovoj godini za 30 milijuna KM, a u narednoj i za 60 milijuna.

– Također, cilj je jačanje uloge javnog poduzeća ‘Lutrija RS’ te uvođenje elektronskog sistema kojim se vrši nadzor priređivača igara na sreću, rekla je Vidović.

Zastupnici opozicije kazali su da je zakon loše pripremljen te da se predloženim rješenjima za neke firme želi uvesti monopol na igre na sreću, a neki su se pitali i da li “Lutrija RS” ima kapacitet da samostalno priređuje igre na sreću.

Kladioničari i drugi priređivači igara na sreću prije dva dana zatvorili su svoje poslovnice u ovom entitetu u znak prosvjeda jer će, kako su ustvrdili, biti primorani na zatvaranje kladionica i otpuštanje 2.500 radnika. Vlasnik i direktor ove kladionice, koja se nalazi na petom mjestu svih firmi po ostvarenim prihodima u BiH (640 milijuna KM u 2018. godini), je Renato Korać iz Čitluka.
 

Toni Boras iz kladionica “Premier”, na Facebooku je objavio status uz naslov “Zatvaramo – zahvalite SNSD-u”, u kojem objašnjava da usvojeni Zakon o igrama na sreću RS-a ovoj kladionici onemogućava dalji rad u RS-u.