Podijeli članak

Novosadske gradske vlasti odbacile su kritike Demokratske stranke na račun Komunalne policije zbog kažnjavanja građana koji daju vodu psima i mačkama lutalicama, i priopćile da postupaju po gradskoj Odluci o držanju domaćih životinja, prema kojoj je zabranjeno hranjenje napuštenih i izgubljenih domaćih životinja na javnim površinama, prenosi N1.

"Nadležne Gradske službe pokreću upravne postupke protiv prekršioca samo u slučajevima drastičnog kršenja pomenute odluke, na način da se uznemiravaju komšije i izuzetno narušavaju uslovi u prostorijama i objektima zajedničkog stanovanja", navodi se u saopštenju za javnost iz Kabineta gradonačelnika.

Dodaje se da su patrole Komunalne policije u prethodnom periodu izvršile 58 kontrola i u nekoliko slučajeva zatekle osobe koje su hranile napuštene životinje na nedozvoljenim površinama, a prekršaji su "otklonjeni korištenjem ovlaštenja upozorenja i usmenog naređenja, bez izricanja sankcija".

Objašnjava se da komunalni policajci reagiraju na osnovu pritužbi građana koji su nezadovoljni što se u krugu njihovih stambenih jedinica skupljaju životinje lutalice zbog hranjenja.

Gradske vlasti su priopćile da Grad Novi Sad sistemski pristupa rješavanju problema napuštenih životinja, uz "maksimalno human tretman prema njima".

"Pozivamo kritičare da, umjesto što skupljaju političke poene, javnosti predoče na koji način bi se pomenuti problem hranjenja pasa i mačaka lutalica mogao riješiti i da umjesto što kritiziraju, pruže konkretne prijedloge ako ih uopće i imaju, jer je poznato da je situacija sa nezbrinutim životinjama u prethodnoj garnituri gradske vlasti bila daleko lošija", piše u priopćenju.