Podijeli članak

Šire zagrebačko područje u srijedu navečer potresao je slab potres magnitude 2.0 prema Richteru, čiji je epicentar bio nedaleko od naselja Markuševec.

U srijedu u 20 sati i 28 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko od Markuševca, izvijestila je Seizmološka služba na svojim mrežnim stranicama.

Magnituda potresa iznosila je 2.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru II-III stupnja EMS ljestvice.

Iako potres sudeći po magnitudi nije bio pretjerano jak, brojni Zagrepčani, posebno stanovnici Markuševca, Bukovca, Čučerja i okolnih naselja, kažu da je podrhtavanje bilo prilično neugodno, piše Jutarnji.hr. 

- Zatreslo se i zvuk neki jezivi je prošao, napisao je jedan korisnik na stranici Europskog mediteranskog seizmološkog centra.

- Kako ga je roknulo u Jalševcu, tvrdi drugi.

- Ovaj je bio čudno jak, napisao je stanovnik Čučerja.

- Taman se šetala ispod Medvedskog brega. Ovakav zvuk vani još nisam doživjela, tvrdi jedna korisnica, dok je jedan stanovnik Kašine opisao da je potres osjetio kao propadanje.

- Stožer veli da se naviknemo na "novo normalno" zbog korone, a nama u Markuševcu su novo normalno postali potresi, zaključio je jedan korisnik stranice EMSC-a.

- Jako jako duboka grmljavina, kvrcnuo je ormar. U jednom trenutku sam pomislila da se priprema dobro protresti, kao da se zagrijava, opisuje jedna stanovnica koja živi blizu epicentra.

Nakon dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 po Richteru, koji su u ranim jutarnjim satima 22. ožujka pogodili Zagreb, grad se naknadno tresao još oko 1000 puta, što je i očekivano. Umjeren potres magnitude 3.2 prema Richteru koji je pogodio Zagreb 23. travnja, bio je četvrti po jačini od naknadnih potresa koji su pogodili grad i okolicu.

Po objavljenim podacima Seizmološke službe, do sredine travnja je zabilježeno oko 145 potresa koje su osjetili građani (magnitude iznad 1.3), dok su seizmografi zabilježili još oko 850 potresa magnituda manjih od 1.3.