Podijeli članak

Kuće su se srušile, prestravljeni stanovnici istrčavali su na ulice, a oko 105 osoba je povrijeđeno dok je Albaniju potresao najjači potres u posljednjih 30 godina.

Automobili su oštećeni od padajućih cigli u glavnom gradu Tirani, a zgrade su razrušene u obalskom gradu Draču, u blizini epicentra.

Stanovnici su pričali o prizorima "panike" i "kaosa" kako je potres magnitude 5,6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici - koji se mogao osjetiti i u Italiji i Grčkoj - potresao kuće, oborio predmete s polica, prekinuo dovod električne energije, te oštetio nogometni stadion dok je utakmica bila u tijeku.

- Zamalo da se moj stan uruši. Bilo je čudo što je moja zgrada izdržala to. Ove zgrade nisu napravljene da prežive tu vrstu potresa - kazao je stanovnik Drača Franko Gjordeni. 

Potres je oštetio 293 kuće, a 20 stambenih zgrada pretrpjelo je pukotine, preliminarna je procjena vlade, prenijela je albanska novinska agencija ATA.

- Svaki građanin koji se ne osjeća sigurno kod kuće trebao bi potražiti sklonište u najbližim centrima za hitne slučajeve, koji su postavljeni u Tirani, i na drugim pogođenim mjestima - rekla je ministrica obrane Olta Xhaçka.

Potres umjerene jačine trajao je oko 20 sekundi, a dogodio se u 16 sati po lokalnom vremenu. Epicentar je bio na oko 40 kilometara od glavnog grada Tirane, ali se mogao osjetiti čak do Italije i Grčke, dok su se ljudi iz Bugarske također javljali i govorili da su osjetili manja potresanja tla. 

Stadion Selman Stermasi u Tirani oštećen je tijekom nogometne utakmice, a velike kamenice sručile su se niz stijenu Kavaje, gdje se navodno Cezar borio protiv Pompeje tijekom građanskog rata 48. godine prije Krista, i pretrpio je djelomični kolaps.