Podijeli članak

Zbog pada cijene sirove nafte na svjetskom tržištu i niže cijene u rafinerijama u okruženju od kojih distributeri u RS nabavljaju gorivo došlo je do pojeftinjenja goriva i na većini crpki u RS, te je tako cijena goriva po litru pala za oko 0,05 KM u Banja Luci i Prijedoru, dok je u Bijeljini cijena niža čak i za oko 0,15 KM.

U jednoj benzinskoj crpki u Banja Luci su rekli za Nezavisnek kako je cijena dizela pet i benzina u utorak bila 2,24 KM, a jučer je dizel pet smanjen na 2,20, dok je benzin smanjen na cijenu od 2,21 KM po litru.

"Kvalitetniji dizel koji imamo bio je 2,35 KM, a sada je 2,30. Kod nas je gorivo pojeftinilo četiri-pet feninga", kažu u ovoj crpki.

Do pojeftinjenja je došlo i na drugim crpkama, gdje je dizel pet ranije bio 2,22 KM, benzin 2,20 KM, a sada je cijena i jednog i drugog goriva 2,19 KM.

Prijedorčani također od jučer plaćaju gorivo nešto jeftinije u odnosu na prethodni period, jer kako su rekli na jednoj crpki u Prijedoru, došlo je do pojeftinjenja i dizela pet i benzina sa 2,23 KM na 2,21 KM.

Cijena goriva po litru u Bijeljini je imala značajniji pad, te građani Bijeljine gorivo plaćaju jeftinije i za oko 0,15 KM po litru.

"Gorivo je bilo 2,12 KM, ali je prije neki dan sniženo na 2,06, dok sada cijena po litru i dizela i benzina košta oko 1,92 KM", kažu na jednoj bijeljinskoj crpki.

Cijene u Federaciji su i dalje visoko iznad 2 KM. A navodno živimo u istoj državi.