Podijeli članak

 Prošlo je mjesec i po od proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH. Kada se podvuče crta, Federacija BiH je kao i cijela država Bosna i Hercegovina uspjela da se zasad jako dobro odupre ovoj pandemiji, izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

On podsjeća da Bosna i Hercegovina sa 3,5 milijuna stanovnika ima preko 1800 slučajeva. Poređenja radi, susjedna Srbija ima duplo više stanovnika, a čak pet puta više slučajeva. Isto je, dodaje, i kad usporedimo stanje u BiH s najrazvijenijim europskim državama.

-Danska ima duplo više stanovnika, ali četiri puta više zaraženih i pet puta više smrtnih slučajeva. Luksemburg ima četiri puta manje stanovnika, a značajno više smrtnih slučajeva nego BiH, te duplo više zaraženih. Isto je kad usporedimo BiH sa Švicarskom, Austrijom, Švedskom, itd. Također, kada gledamo unutrašnje stanje u BiH, oba entiteta imaju približno jednak broj slučajeva (RS – 891, FBiH – 930), iako Federacija ima duplo više stanovnika. Također, Federacija ima manje smrtnih slučajeva (33), nego RS (39). Vidjeli smo nažalost da je posljednjih dana značajno pogođen i zdravstveni sustav u entitetu RS, te se nadamo da će se što prije sanirati ta situacija, a spremni smo priteći i u pomoć u slučaju potrebe, kaže premijer.

Kako ističe, kada se podvuče crta, Federacija BiH se zasad jako dobro nosi s ovom pandemijom, što je "svakako rezultat mjera koje smo poduzeli i discipline građana".

-Želim podsjetiti da su federalne vlasti još u siječnju pokrenule prve mjere, u vezi sa slučajem kineskih turista iz Wuhana. Dakle, mjesec i po prije pojave prvog slučaja, imenovano je Stručno tijelo pri Ministarstvu zdravstva koje je prikupilo informacije o efikasnim mjerama prevencije, zahvaljujući čemu smo na vrijeme znali što nas čeka i što da se radi, dodaje Novalić.

Vlada FBiH je prva, naglašava on, uputila inicijativu Vijeću ministara za kontrolu granica, prvi usvojila Krizni plan, prepustila struci da donosi restriktivne mjere. Prva je definirala sveobuhvatne ekonomske mjere.

-Uplatili smo 33,5 milijuna kliničkim centrima i bolnicama, nabavili smo 190.000 testova, 56.000 zaštitnih odijela, 750.000 rukavica i veliki broj vizira, naočala, dezinfekcijskih sredstava. Postavili smo potrebnu infrastrukturu na 14 graničnih prelaza za kontrolu putnika, i pokrenuli smo dezinfekciju cijele teritorije Federacije. Paralelno, tjednima smo se morali boriti s čak 300 požara na području Federacije, ističe Novalić.

Svaki pogrešan potez, kaže, treba kritizirati, svaki sumnjiv treba istražiti do kraja na način propisan zakonom, ali radi općeg dobra potrebno je uvažiti i objektivne rezultate, koji nisu rezultat samo Vladinih odluka već i "svakodnevnih napora tisuće naših ljudi na terenu, koji već mjesec i po dana daju sve od sebe, kako bismo imali stabilno stanje kakvo nemaju mnogi funkcionalniji i jednostavniji institucionalni sustav".

-Ipak ovo je samo pola puta, važno je da nastavimo s borbom sve dok u potpunosti ne obuzdamo ovu pandemiju a za što, uvjeren sam, imamo dovoljno znanja i snage, zaključuje federalni premijer Fadil Novalić.