Podijeli članak

Novi set ekonomskih mjera neće biti u formi zakona, nego nižih pravnih normi, najavio je prije Kolegija Stranke demokratske akcije (SDA) federalni premijer Fadil Novalić.

On je kazao kako je sam zakon presložna forma i kako se korona-zakon "gurao" dva mjeseca, ali da će novi set mjera u formi uredbi imati isti karakter kao "korona 2" te da je financijski iste vrijednosti, piše Klix.ba. 

"Pokazalo se da pad od 20 posto, kako je korona-zakon predviđao, nije bio kod tako velikog broja poslovnih subjekata, što je dobro, ali ne možemo misliti da ne postoji negativan utjecaj pandemije. Nakon šest mjeseci smo uočili da su neke grane prošle katastrofalno loše kao turizam, hoteli, prijevoznici, aerodromi apsolutno nemaju prometa, a izvoznici su ugroženi. Oni nemaju potražnje na zapadu, a ona će se pojaviti kad se pojavi cjepivo", rezimirao je premijer.

On je najavio kako se sada "formatira jedan program, budžetski, kroz ministarstva putem uredbi, koji je niži level od korona-zakona da potpomogne samo te ciljane grane kroz ministarstva prometa, turizma i gospodarstva".

"Mi budžet od pet milijardi koristimo kako govore potrebe, sredstva dolaze i odlaze", kazao je on nagovijestivši da će nove mjere biti spremne za nekoliko tjedana.