Podijeli članak

Federalni premijer Fadil Novalić, prilikom današnje posjete Zenici i Zeničko-dobojskoj županiji, najavio je kako bi idućeg tjedna trebao biti usvojen „korona zakon“, odnosno Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica djelovanja pandemije u Fedraciji Bosne i Hercegovine.

Novinari su premijera Novalića pitali hoće li 15. travnja, ipak, biti izvršeno usklađivanje mirovina, odnosno postoji li mogućnost „da se ostave dugovi umirovljenicima, da im ne bi i iduće godine bila umanjena osnovica pa bi bili dvostruko na gubitku“.

-Tamo je rečeno da nikakvih povećanja, ne samo za umirovljenike, nego i za druge - braniteljske, civilne invalide... ne može biti dok traje stanje pandemije. Ako mi za tri mjeseca proglasimo da ga više nema, učinak zakona će se vratiti nazad, od 15. travnja. Time će, retroaktivno, djelovati i na mirovinski zakon- odgovorio je Novalić.

Dodao je kako će, „ako baš ulazimo u matematiku“, prema analizama, iduće godine za najmanje 15 posto biti umanjen bruto društveni proizvod FBiH.

-Mi bi sljedeće godine trebali smanjiti za 15 posto mirovine! Jel tako? A tko bi to mogao uraditi - pita se Novalić.

Na pitanje o problemima koji su se pojavili u realizaciji dogovora o moratoriju na kredite građana koji je Vlada FBiH postigla s poslovnim bankama, Novalić je podsjetio kako je moratorij "selektivan i namijenjen svima koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

-Mi smo pravili provjeru koliko je radnika pogođeno. Već sada je pogođeno 266.000, od 330.000 radnika. Naše je rješenje da onaj tko bude pogođen, da će, bez problema, moći koristiti moratorij. Tko nije, ne može ili ne mora ga koristiti. Stvar je selektivna - podvukao je Novalić.