Podijeli članak

U obiteljskoj kući Hase Šarića u Blagaju, otvoren je neobičan muzej starina nazvan ''Blagajska sehara''. Dvije velike prostorije opremljene su u postavku koja svjedoči o tradicionalnom životu u Hercegovini. Riječ je o životnom projektu čovjeka koji je desetljećima sakupljao autohtone predmete iz davnina.  

Kako kaže Haso Šarić – ''Blagajsku seharu'' je napravio iz ljubavi, za svoju dušu, kako bi pomogao očuvati tradiciju života u ovim krajevima. Osim što je sačuvao dosta starina od roditelja, puno je putovao i sakupljao stare predmete gdje god bi ih našao.      

''Cilj je sačuvati starine s ovih podneblja. Sačuvati jedno svjedočanstvo o načinu života u Blagaju i Hercegovini. Puno sam putovao kroz svoj posao. Pet puta sam obišao Europu i shvatio sam da nigdje nema takve ljepote kao u našem kraju.'' – govori Haso Šarić.    

Kompletna postavka tradicionalnog hercegovačkog gazdinstva

U ''Blagajskoj sehari'' ima svačeg. Goste na ulazu dočekaju tradicionalne sećije. Pored starinskog šporeta zvanog ''fijaker'' stoji dagara za kavu, u kojoj se pomoću žara kava u džezvama čuvala toplom.  

U bogatom inventaru ''Blagajske sehare'', naći će se starinsko ''burilo'' – bure kojim se nosila voda za domaćinstvo na magarcima, muntahte, starinski ormari, tradicionalna odjeća i oprema poput ponjava, čobanskog bičalja, gunja za pokrivanje, opanaka, preslica, kudelja i češlja za vunu. Između ostalog, tu su stapka za puter, stara šivaća mašina, đerđef za vezenje goblena, te funkcionalan stan za tkanje ćilima.  

''Tu su se pravili ćilimi. To su radile naše majke i nene. Koga zanima, možemo mu i pokazati kako radi. Sve što je u muzeju, to je ručni rad – sve su to tradicionalno pravili majstori i domaćice.'' – govori Hasina žena Sabiha Šarić.  

Nova turistička atrakcija u Blagaju

Šarići poručuju da je ''Blagajska sehara'' otvorena za sve ljude dobre volje. Osim za ljubitelje starina i turiste, postavka ''Blagajske sehare'' može služiti i za fotografiranja parova na svadbama, snimanja muzičkih spotova i spotova za folklorna društva.   

Vrata su otvorena svima koji imaju želju da vide bogatu postavku ovog neobičnog muzeja. ''Blagajska sehara'' se nalazi preko puta Pravoslavne crkve u Blagaju. Ulaz je besplatan, a gosti će moći popiti domaću kavu napravljenu po tradicionalnoj recepturi, te probati domaći sok od cvijeta kadulje i čuveni hercegovački kolač - smokvaru.