Podijeli članak

Bio je to osvježavajuće topao, simpatičan nastup. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slavila je i grlila u hrvatskom dresu, kojim dominiraju crvene kockice - kao da je njezina zemlja postala svjetski prvak. Poljubila je trofej Svjetskog prvenstva, srdačno se grlila s reprezentativcima Hrvatske kao i s Francuzima, uz isto tako oduševljenog Emmanuela Macrona.

Gospođa Macron je već mogla biti skoro i ljubomorna ili barem zbunjena, kada je "KGK" krenula rukom pod ruku s Macronom na podij za dodjelu nagrada. Kasnije je hrvatska predsjednica čak i pogladila po kosi francuskog predsjednika, prenosi Dnevnik.ba pisanje njemačkog Welt. de.

50-godišnja Grabar-Kitarović i Macron pokazivali su jednostavniju i opušteniju sliku dviju država. Primjetno je, da je francuski predsjednik u dobi od 40 godina mnogo mlađi i definitivno mnogo veći nogometni entuzijast nego tadašnji predsjednik Jacques Chirac, koji je bio u dobi od 65 godina, kada je Francuska osvojila svoje prvo Svjetsko prvenstvo 1998. godine.

Macron, dugogodišnji navijač Olympique Marseille, kasnije je održao govor u francuskoj svlačionici, čak i opuštajući se s kretnjama u stilu modernih plesova s Paulom Pogbom, kao što se kasnije moglo vidjeti na Instagramu. Grabar-Kitarović nije bila samu u oduševljenju, te predivne finalne večeri u Moskvi.

Želi "prikupljati političke bodove"

Ali nije se svima svidio javni nastup hrvatske predsjednice. U javljanju za WELT, srpski pisac Danko Rabrenović opisao je ponašanje Grabar-Kitarovića kao "neugodno" nakon polufinala. Željela je "dobiti političke bodove viseći svima u VIP loži oko vrata, koji nisu u međuvremenu uspjeli pobjeći od nje. Ja sam navikao na nešto drugo od strane kancelara i drugih šefova država ", napisao je. Grabar-Kitarović je bila iritantna, a ne simpatična u press prostoru moskovskog stadiona Lushnikhi. Postavlja se pitanje - Je li instrumentalizirala sport svojim performansom na moskovskom stadionu?

Sve u svemu, Grabar-Kitarović je popularna u Hrvatskoj. "Ona je nestranački političar i državnica. Ne veže se ni s jednom ideologijom i neutralna je u ideološkim i društvenim razilaženjima u hrvatskom društvu, pri čemu je bliska malim ljudima„, kazao je politički analitičar Žarko Puhovski  švicarskom medijima.

Prije Svjetskog prvenstva joj je počela opadati popularnost prema anketama, tako da svojim nastupom na Svjetskom prvenstvu diže podršku i simpatije javnosti prema sebi.

Kao predsjednik Republike djeluje u političkom sustavu Hrvatske,  gdje je dosta odvojena od izvršne vladati, nešto slično kao u njemačkom političkom sustavu - te mora praviti kompromise s Vladom RH, te uhljebljavati podobne i partijske kadrove konzervativne vladajuće stranke HDZ. U „Forbes-ovoj” listi najmoćnijih žena na svijetu, nedavno je se smjestila na broju 39, iza britanske kraljice (br 26), li ispred primjerice Beyoncé Knowles (br 50) i Hillary Clinton (65. mjesto).

O često sumornoj političkoj svakodnevnici Hrvatske, mora brinuti Plenkovićeva Vlada i ministri, gdje je skoncentrirana sva izvršna vlast u zemlji. Najosjetljivija tema u Hrvatskoj je trenutno mirovinska politika - tj. reforma zahrđalog mirovinskog sustava, koja je trenutno stavljena u drugi plan.

Šef države djeluje ambivalentno

Grabar-Kitarović radi međuvremenu na planu vanjske politike, koja je ujedno i glavna  nadležnost funkcije predsjednika. Kći mesara dolazi iz lučkog i sveučilišnog grada Rijeke, studirala je među ostalima u Beču i na Harvardu, bila je i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija. Pomalo je drukčija politička figura u Hrvatskoj, koja je još opterećena vlastitom poviješću . Osobito s obzirom na jugoslavenski rat od 1990. često javno prizna da su Hrvati počinili zločine pod predsjednikom Franjom Tuđmanom, posebno u BiH.