Podijeli članak

Neće biti nogometa najranije do početka travnja, kako sada stoje stvari u brojnim europskim ligama. S obzirom na to da pandemija koronavirusa ne jenjava, odgode će se prolongirati i za koji tjedan, možda i mjesec dalje.

Jasno, tu se radi o najoptimističnijim najavama. One nešto manje pozitivne govore da se nogomet, kakav god on bio, neće igrati uopće u kalendarskoj 2020. godini.

To tvrdi njemački virolog Jonas Schmidt - Chanasit s instituta Bernard Nocht u Hamburgu. Ograničio se pritom samo na Njemačku, na sve njene lige i natjecanja, čak i one amaterske. Tvrdi da se zbog novonastale situacije neće moći igrati niti bez gledatelja, prenose Sportske novosti. 

- Neće se moći igrati bez gledatelja jer će to svejedno značiti okupljanje ljudi, makar i ispred tih stadiona, u kafićima i na ostalim društvenim mjestima. Svako okupljanje kako bi se pogledala utakmica može se proglasiti rizičnim - kaže virolog.

Schmidt nastavlja da će se, jednom kad se sve krene vraćati u normalu, prvo omogućavati manja okupljanja, a tek onda veća, kakva priliče nogometnim utakmicama.

- Dopustit će se najprije povratak djece u vrtiće i škole, a tek onda glazbeni festivali i sportska događanja, na koje dolazi više tisuća ljudi. Nogomet bi, posebice onaj profesionalni tako mogao krenuti tek sljedeće godine - dodaje Schmidt.