Podijeli članak

Njemačka vlada odlučila je zemlje Magreba i Gruziju proglasiti sigurnima, što bi ubrzalo postupak rješavanja zahtjeva za azilom podnositelja iz ovih zemalja te omogućilo jednostavnije protjerivanje u te zemlje.

"Njemačka vlada je na svojoj redovitoj sjednici prihvatila nacrt zakona Ministarstva unutarnjih poslova po kojem bi Tunis, Alžir, Maroko i Gruzija bile proglašene sigurnim zemljama", priopćila je vlada.

To bi omogućilo brži postupak rješavanja zahtjeva za azilom za podnositelje iz ovih zemlja. Isto tako bi bilo olakšano protjerivanje državljana ovih zemalja koji nemaju pravne osnove boravka u Njemačkoj. Savezna vlada se poziva na vrlo niske postotke priznatih zahtjeva za azilom podnositelja iz ovih zemalja.

Ministarstvo unutarnjih poslova očekuje i znatni pad broja podnositelja zahtjeva za azilom iz ovih zemalja nakon usvajanja zakona. Slično se dogodilo kada je vlada i zemlje zapadnog Balkana proglasila sigurnima.

"U zemljama Magreba su novinari, manjine i homoseksualci sve samo ne sigurni"

Pokušaj proglašavanja ovih zemalja Magreba sigurnima propao je već jednom u proteklom izbornom razdoblju zbog otpora stranke Zelenih u Bundesratu, domu saveznih pokrajina.

Zeleni su i ovaj put najavili odbacivanje ovog zakonskog prijedloga jer ne smatraju da se zemlje Magreba može proglasiti sigurnima.

"U zemljama Magreba su novinari, manjine i homoseksualci sve samo ne sigurni od progona i zatvora i zato smatram da ove zemlje nisu sigurne", rekao je dopredsjednik stranke Zeleni Robert Habeck, koji je najavio da savezne pokrajine u kojima na vlasti sudjeluje njegova stranke neće podržati zakon u Bundesratu.

Potpredsjednik zastupničkog kluba Kršćansko-demokratske unije (CDU) Stephan Harbarth pozvao je Zelene da "ne blokiraju smislene zakone".

"Podnositelji zahtjeva za azilom iz ovih zemalja su natproporcionalno umiješani u kriminalne radnje"

"Podnositelji zahtjeva za azilom iz ovih zemalja su natproporcionalno umiješani u kriminalne radnje. Radi se u najvećoj većini slučajeva o ljudima koji ovamo dolaze zbog ekonomskih razloga", rekao je Harbarth.

Ministarstvo unutarnjih poslova naglasilo je da proglašenje neke zemlje sigurnom ne znači da je pružanje azila građanima te zemlje isključeno.

Rasprava o proglašenju zemalja Magreba sigurnima odvija se u sjeni događaja oko protjerivanja Samija A., bivšeg tjelohranitelja Osame bin Ladena, koji je protjeran u Tunis, prenosi Hina. Sud u Njemačkoj odlučio je da je protjerivanje protuzakonito jer se ne može isključiti da protjeranom u Tunisu, gdje je optužen zbog terorizma, prijeti zlostavljanje.

Organizacija za zaštitu prava izbjeglica Pro Asyl odbija proglašavanje ovih zemalja sigurnima jer strahuje da u tom slučaju podnositeljima zahtjeva za azilom neće biti omogućena pravedna provjera zahtjeva.

"Brzi postupak obrade zahtjeva za azilom praktički znači da situacija pojedinog podnositelja neće biti primjereno uzeta u obzir", priopćio je Pro Asyl.