Podijeli članak

Njemačka je od krize u Grčkoj zaradila blizu 100 milijardi eura, rezultati su istraživanja Instituta za ekonomske studije Leibnitz.

U istraživanju se ističe da navedena suma predstavlja novac koji je Njemačka zaradila niskim kametama fondova koje je Vlada pozajmljivala.

Autori istraživanja navode da kada se investitori suoče sa problemom na tržištu, onda oni traže "utočište" za svoj novac i Njemačka je imala ogromnu korist od njih. 

"U proteklih nekoliko godina, kad god su se financijska tržišta suočavala s negativnim vijestima, kamatne stope njemačkih državnih obveznica opadale su, a kada su vijesti dobre, onda su one u porastu", podsjećaju autori. 

Berlin je zahtijevao fiskalnu disciplinu i oštre ekonomske reforme u Grčkoj u zamjenu za suglasnost s novom pomoći od međunarodnih kreditora. 

Njemački ministar financija Wolfgang Scheuble bio je protiv otpisivanja dugovanja Grčke, ukazujući pritom na "uravnoteženi" budžet njegove zemlje. 

Institut, međutim, tvrdi da je uravnoteženi budžet bio moguć u najvećem dijelu zbog kamate dobijene od uštede uslijed krize u Grčkoj. 

Iznos od 100 milijardi eura Njemačka je uštedjela od 2010. godine i to je tri posto domaćeg bruto proizvoda. 

"Zaradom od obveznica i druge zemlje su imale koristi, uključujući SAD, Francusku i Nizozemsku, ali u znatno manjoj mjeri. Udio Njemačke u financijskim paketima za Grčku, uključujući i novi, iznosi oko 90 milijardi eura. Čak i u slučaju da Grčka ne vrati ni cent, državna kasa Njemačke imala je financijsku korist od krize", ističe se u istraživanju, prenosi N1.