Podijeli članak

Njemačka je pozvala Rusiju da spriječi humanitarnu katastrofu u posljednjem uporištu sirijskih pobunjenika u pokrajini Idlib na sjeverozapadu zemlje, dok su sirijske snage spremne za napad, javlja Hina.

"Idlib je posebno osjetljiv zato što tri milijuna ljudi živi ondje", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ruskom kolegi Sergeju Lavrovu. "Dosad je bilo previše civilnih žrtava u Siriji", dodao je.

"Ne želimo vidjeti tisuće smrti među civilnom populacijom", nastavio je Maas, zahtijevajući da Rusija iskoristi svoj utjecaj na sirijsku vladu kako bi se spriječila devastacija.

Ujedinjeni narodi pripremaju se za masovno kretanje 900.000 ljudi, za koje se očekuje da će pobjeći iz Idliba ako sirijska vlada pokrene veliku ofenzivu.

Proteklih je tjedana sirijska vlada koncentrirala snage na sjeverozapadu s ciljem uklanjanja 10.000 ekstremističkih boraca u Idlibu.

Rusija, vojni podupiratelj sirijske vlade, optužila je pobunjenike iz Idliba da izvode napade na ruske snage u ratom razorenoj zemlji.

Lavrov je u petak potvrdio kako Rusi namjeravaju eliminirati teroriste, ali uz pokušaje minimaliziranja rizika za civilnu populaciju. "Glavni je zadatak eliminacija terorističkih organizacija", kazao je.

Sirija, članica Ujedinjenih naroda, pozvala je Rusiju da provede vojnu intervenciju, dok Rusija čini sve kako bi uzela u obzir i humanitarne napore, naglasio je Lavrov.

Potvrdio je ruske veze s Njemačkom, opisavši je kao važnog ekonomskog partnera. Njemačka je tijekom proteklih godina prihvatila stotine tisuća izbjeglica iz Sirije.

Rusija surađuje sa sirijskom vladom u kreiranju uvjeta za povratak sirijskih izbjeglica u svoju domovinu, rekao je Lavrov.

Uoči sastanka, Maas je kazao kako namjerava ukazati na to da bi velika vojna ofenziva na Idlib mogla rezultirati katastrofom za ljudska prava.

"Svi znamo što je na kocki", rekao je Maas agenciji dpa. "Ovdje se radi o sprječavanju najgore humanitarne katastrofe", naglasio je.

"Rusija igra ključnu ulogu i imamo očekivanja od njih", dodao je Maas.