Podijeli članak

Stručnjaci i za narednu godinu prognoziraju masovan odlazak stanovništva iz Bosne i Hercegovine. U prilog tome ide i izmjena njemačkog zakona, koja stupa na snagu 1. ožujka. 

Novi zakon olakšat će ulazak u Njemačku te radna mjesta i onima koji čak i nemaju dokumente Europske unije.

Novi zakon

- Ovo je Njemačka, istražite svoju budućnost – navodi se na stranici Make-in-Germany.ba, koja je pokrenuta upravo zbog novog zakona kako bi se novi radnici ranije upoznali s onim što ih očekuje.

Već u samom opisu na web-stranici vidljivo je da Nijemci ciljaju na stručnjake iz područja inženjerstva, informacijskih tehnologija, prirodnih nauka i iz područja tehnike.

Objavljeno je da je upražnjeno čak 3.900 radnih mjesta koja mogu biti zanimljiva radnicima iz Bosne i Hercegovine te je ponuđeno pregršt informacija, od opisa posla, grada, koja su zanimanja tražena, kolike su plaće...

Koliko Nijemci vape za radnicima i što sve čine da ih privuku, govori i podatak da je otvorena i telefonska linija preko koje se mogu dobiti sve potrebne informacije, odnosno privatno savjetovalište na njemačkom ili engleskom jeziku.

Zahvaljujući novom zakonu, od 1. ožujka brže će ići priznavanje diploma, kao i izdavanje viza za useljavanje u konzularnim predstavništvima.

Potpisan ugovor

Muamer Bandić, direktor Agencije za zapošljavanje i rad, rekao je za “Avaz” da je od 2013. godine preko njihove agencije otišlo 5.157 građana, a ove godine 600.

- Mi imamo potpisan ugovor s njemačkim Zavodom za zapošljavanje. Radi se o dogovoru dvije institucije o zapošljavanju medicinskog kadra. Novi zakon kod nas neće ništa promijeniti, ali jeste primjetno da građani odlaze - rekao je Bandić.

Čeka se i po godinu

Najveći problem je izdavanje radnih viza, jer se na sastanke u njemačkim ambasadama čeka i po godinu.

30.000 obrtnika

Nijemci su svjesni da proces neće tako brzo zaživjeti, a spremni su odmah zaposliti 30.000 obrtnika

Pravila za Zapadni Balkan

Pravila za Zapadni Balkan od 2006. odnosila su se na nekvalificirane radnike, a od 2020. traže se stručnjaci