Podijeli članak

Ministrica obrazovanja, znanosti i kulture njemačke pokrajine Schleswig-Holstein, Karin Prien, održala je u petak na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru predavanje na temu "Važnost međunarodnog obrazovanja".

Ministrica Prien govorila je o demokraciji i kulturi sjećanja te ukazala na izuzetan značaj političkog i kulturološkog obrazovanja.

- Demokracija predstavlja nešto što moramo uvijek iznova učiti u okviru svake generacije. Ne smijemo demokraciju, slobodu, uzimati zdravo za gotovo. To je nešto što se dijelom i kod nas u Njemačkoj dogodilo i upravo zbog toga su političko i kulturološko obrazovanje tako važni - kazala je Prien.

Naglasila je i izuzetan značaj kulture sjećanja, kazavši kako bi ona svakako trebala biti dio nastave.

- Kada govorimo o kulturi sjećanja, tu zapravo govorimo o istini, da se razgovara o onome što se dogodilo, ali isto tako da se suočava sa različitim perspektivama o povijesnim događajima. To također važi i za međunarodnu razmjenu. Nemamo jednu povijest ni u Europi, već imamo različite perspektive i poglede, a kultura sjećanja uvijek mora uspostavljati most sa sadašnjošću. Nije dovoljno s određenim razredom otići na neko mjesto sjećanja, već ta kutura sjećanja zaista mora biti dio nastave - poručila je njemačka ministrica.

Nakon predavanja, koje je održano na Pravnom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić", upriličena je i neformalna rasprava s ministricom Prien.

Univerzitet "Džemal Bijedić" zahvalio je predstavništvu Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, na čelu s direktorom Svenom Petkeom, koji su zaslužni za ovaj konstruktivni službeni posjet.