Podijeli članak

Humanitarne akcije koje su organizirane u proteklom periodu kako bi se prikupila sredstva za plaćanje troškova liječenja šestomjesečnih blizanaca Amara i Davuda Derviševića iz Bihaća su obustavljene, priopćili su njihovi roditelji.

Prema njihovim riječima, svi troškovi liječenja mališana su izmireni, nakon što je klinika u njemačkom gradu Tübingenu, gdje su se liječili, odlučila oprostiti preostali dug u iznosu od 53.000 eura.

Prethodno je na njihov račun uplaćena posljednja tranša od 100.000 eura, koliko je prikupljeno u humanitarnim akcijama.

"Novac nam više nije potreban jer smo uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju. Ostalo je još da zahvalimo svim dobrim ljudima širom svijeta, koje je ujedinila sudbina naše djece i koji su nam pomogli. Svima veliko hvala", istaknula je Dženana Dervišević, majka blizanaca.

Inače, oni se sada nalaze u Bihaću i odrastaju bez ikakvih zdravstvenih komplikacija. Blizanci su rođeni s minimalnim šansama da prežive i s velikim zdravstvenim problemima. Dervišević kaže kako je njena trudnoća tekla uredno sve do 22. tjedna, kada je počela osjećati bolove u stomaku pa je većinu vremena provodila u sjedećem ili ležećem položaju. Liječnici u Bihaću nisu mogli identificirati u čemu je problem, te je upućena u Sarajevo. Ustanovljeno je kako se radi o TTS sindromu, odnosno rijetkom poremećaju koji je vezan za nedostatak plodove vode, koji, ukoliko se ne liječi, može dovesti do smrti novorođenčeta. "Liječnici u Sarajevu su mi rekli kako ne mogu spasiti bebe i da je jedina opcija da se prekine trudnoća kako bih ja ostala živa. Takvu odluku nisam mogla prihvatiti jer sam čula otkucaje srca svoje djece i rekla sebi da sve moram izdržati kako bi oni preživjeli", kaže majka.

Dodaje kako su uspjeli dogovoriti pregled na klinici u Tübingenu i da je tamo, bez obzira na sve pokušaje liječnika da održe trudnoću, morala prijevremeno roditi. Tako je Amar je rođen sa 740, dok je Davud bio težak svega 580 grama i obojica su bili u teškom stanju. Blizanci su imali više kompliciranih operacija jer im određeni organi nisu funkcionirali, no na kraju su uspjeli preživjeti. Obitelji Dervišević problem su predstavljali visoki troškovi liječenja od 270.000 eura, koje nisu mogli platiti. Ipak, u pomoć su im pritekli dobri ljudi širom svijeta i pomogli da se ova priča okonča na nabolji mogući način.