Podijeli članak

Njemačka je u četvrtak objavila da je u posljednja 24 zabilježila 1.445 nova slučaja zaraze koronavirusom, ali i da 44 tisuće ljudi u saveznoj pokrajini Bavarskoj još uvijek čeka rezultate testova, javljaju Njemačka novinska agencija (dpa) i The Local.

U četvrtak se doznalo da se Bavarska muči epidemiološkom obradom povratnika u zemlju koji su u tu pokrajinu u kratkom roku nahrupili u velikom broju. Od 85 tisuća testiranih, 44 tisuće nije obaviješteno o rezultatima testova, a među te 44 tisuće nalazi i 900 pozitivnih na koronavirus.

Pokrajinska je vlast rekla da spomenutima nisu javljeni rezultati jer je došlo do problema prilikom ručnog unosa podataka i povećanog broja testova. Neki od formulara nisu bili dobro popunjeni i nisu bili čitljivi pa ih se moralo uspoređivati s kodovima na uzetim brisevima.

Premijer Bavarske Markus Söder otkazao je putovanje na Sjeverno more kako bi ispravio ovu "grešku". "Ovo se mora odmah korigirati i ne smije se ponoviti", rekao je Söder, čelnik Kršćansko-socijalne unije u Bavarskoj.

Pokrajinska ministrica zdravstva Melanie Huml u srijedu je potvrdila da 44 tisuće povratnika u zemlju nije dobilo rezultate testova na koronavirus te da je među njima i 900 pozitivnih na virus. Huml je rekla da bi pozitivni na koronavirus rezultate trebali dobiti do četvrtka u podne. Pokrajinska ministrica rekla je da joj je žao zbog kašnjenja.

Federalni ministar zdravstva Jens Spahn u četvrtak je rekao da je jako važno da su vlasti bile transparentne i brzo riješile problem. "Na principijelnoj razini, zahvalan sam zato što puno testiramo i da Bavarci omogućavaju da ih se testira nakon što automobilom uđu u Njemačku. No, ti se rezultati potom moraju diseminirati", dodao je.