Podijeli članak

Nizozemski premijer Mark Rutte pozvao je u srijedu Europsku uniju na jedinstvo pred prijetnjama svjetskom poretku koje dolaze i iz Rusije i iz Sjedinjenih Država.

"Čak i naš odnos s najvažnijim saveznikom ne ide više kao u prošlosti", rekao je Rutte u govoru pred Europskim parlamentom u Strasbourgu.

Podsjetio je da je američki predsjednik Donald Trump odbacio pariški klimatski ugovor i iranski nuklearni sporazum, kao i uveo carine na čelik i aluminij iz Europe.

"Ali naravno, ostajemo prijatelji i saveznici", dodao je Rutte, pozvan u Europski parlament kako bi govorio o budućnosti Europe.

Naglasio je kako je zbog sigurnosti važno nastaviti dijalog sa Sjedinjenim Državama, "bez obzira na trenutne razmirice".

Rutte je u svom govoru također pozvao države članice da budu spremne na novi migrantski val, ali je rekao da je optimist da će se doći do dogovora o tom pitanju na skorom summitu šefova država i vlada krajem lipnja.

"Činimo što možemo (da se postigne sporazum) ali stvari nisu jednostavne", rekao je, spominjući podjele između sjevera i juga Europe, i istoka i zapada.