Podijeli članak

Nizozemsko pravosuđe u srijedu je oslobodilo liječnicu optuženu da je 2016. usmrtila pacijenticu oboljelu od Alzheimerove bolesti, a da nije bila potpuno sigurna u njezin pristanak, što je prvi takav slučaj u toj zemlji koja je prva ozakonila eutanaziju.

Pacijentica (74) prvo je bila izrazila želju za eutanazijom, ali je poslije davala proturječne izjave o želji da umre, rekla je sutkinja Mariette Renckens u Den Haagu.
 
Mislimo da, s obzirom na stanje teške demencije pacijentice, liječnica nije morala provjeravati njezinu želju za eutanazijom, rekla je.
 
Nakon čitanja presude sudnicom se prolomio pljesak. Slučaj, prvi takav u Nizozemskoj, koja je 2002. prva legalizirala eutanaziju, potaknuo je raspravu o pravu dementnih bolesnika da odlučuju o vlastitoj sudbini.
 
Liječnica (68) čiji identitet nije otkriven, optužena je zbog toga što je “pretpostavljala da je gospođa ostala pri odluci da želi umrijeti, a da to nije provjerila s njom” nakon pojave neurodegenerativne Alzheimerove bolesti.
 
Tužiteljstvo koje nije zatražilo nikakvu kaznu za liječnicu, ocijenilo je da je trebala “više razgovarati” o tome s pacijenticom, prenosi Hina.
 
Zahtjev za eutanaziju pacijentica je iznijela dok je još bila potpuno prisebna, rekla je sutkinja.
 
Sada ćemo pozorno proučiti presudu i odlučiti hoćemo li se žaliti, reagirao je Sanne van der Harg, glasnogovornik tužiteljstva.