Podijeli članak

Hrvatska stranka prava (HSP) u najavi za dubinskom analizom telekomunikacijskih poduzeća BH Telekom Sarajevo i HT Eronet Mostar vidi očajnički potez aktualne vlasti koja ne bira sredstva kako bi pokrpala proračunske rupe i u stanju su prodati „obiteljsko srebro“ kako bi ostvarili bilo koji rezultat. Javna je tajna kako su upravo ova dva poduzeća bili bankomat za izborne kampanje preko marketinških usluga i agencija, ali i mjesto zapošljavanja onih koji su dobro radili za stranke, u ovom slučaju SDA i HDZ BiH. 

Ono što zabrinjava jeste činjenica da oba telekoma slabo ostvaruju dobit, posebice u kontekstu privatnih telekomunikacijskih operater ili onih u susjednim zemljama posebice Republici Hrvatskoj. Poznato je kako je privatni „Telemah“ uzeo dobar tržišta objema kompanijama, a u posljednje vrijeme tu je i „Total tv“, koji po ruralnim područjima masovno izbacuje oba telekoma, posebice HOMTV u Zapadnoj Hercegovini, iako je riječ o poduzeću iz Republike Srpske i srpskim kapitalom. Kada su u pitanju cijene očito više nema nacionalnog interesa pa i kod onih koji su godinama najviše zarađivali na nacionalnim operaterima.   

„Pravo prvokupa“ svakako je nelegalna odrednica koju je isposlovao Deutshe telekom, međutim višegodišnje neulaganje u mrežu i razvoj doveo je do toga da nekad inovativni i najnapredniji HT Eronet u odnosu na dva druga operatera, Telekom RS-a i BH telekom, nažalost danas je u najtežem položaju. HT Zagreb sa 39 posto vlasništva godinama je vodio glavnu riječ oko razvoja i prodaje. Zanimljivo da Sindikat HT Eroneta u zadnje vrijeme  od kako je na čelu Uprave Vilim Primorac nikako ne izlazi u mediji ili reagira na smanjenje radničkih prava kao što je to činio u vrijeme dok su Upravu činili Stipe Prlić i Zoran Bakula. Potajno, djelatnici žale za vremenom direktora Prlića, jer su tada imali najveći regres, najbolje plaće, najbolje uvijete rada, najbolje motivacije za rad i sve ono što  čini jednu tvrtku uspješnom.   

Iz nedavnog uskraćivanja informacije o poslovanju ili samoj dubinskoj analizi od strane HT Eroneta Mostar, iščitavamo bojaznost što će sve te revizije i analize otkriti, jer su godinama upravo iz ovog poduzeća odbijali dubinsku analizu. Također, medije usmjeravaju prema resornom Federalnom  ministru prometa i komunikacija na čelu sa ministrom Denisom Lasićem, što jasno govori da je Uprava i Nadzorni odbor HT Eroneta Mostar izgubila svojevrsnu potporu. Iz svega rečenog zaključujemo da su oba telekoma financijski ogoljena i očerupana tako da su sada spremni za prodaju, ili bolje kazano „utapanje“ prije propasti. Godinama smo svi plaćali najskuplje usluge u Europi, i sada ćemo morati sanirati te dubioze ili prodati ta vrijedna poduzeća u bescjenje, stoji u priopćenju HSP-a koje potpisuje predsjednik Nikola Raguž.