Podijeli članak

Još 14 dana ostalo je do 1. rujna kada je prema planu ‘Kriznog stožera’ mostarskog Aluminija trebala ponovno startati s radom Ljevaonica.

Međutim, gotovo sigurno je da će se taj rok morati pomaknuti prema naprijed jer novac, tih dvadesetak milijuna maraka koji su nužni za novi start, nije osiguran. Nakon posljednjeg sastanka Kriznog stožera kojemu su prisustvovali i predstavnici sindikata rečeno je da će se za financijsku injekciju morati čekati potez investitora, a ‘Kinezi’ koji trenutačno pregovaraju s Vladom FBiH i uzimaju podatke od čelnih ljudi ugašene mostarske kompanije će prije bilo kakvog financijskog poteza uraditi dubinski analizu firme, za što će im uz svu dobru volju trebati oko dva mjeseca. Tek nakon toga će se znati jesu li ‘Kinezi’ unutra ili ne.

Dakle, jednostavnom računicom jasno se da zaključiti kako je 1. rujan nemoguće ispoštovati. Osim ukoliko se startni kapital ne ‘namakne’ s neke druge adrese, a to je nerealno očekivati.

Otpremnine

Pokretanje Ljevaonice označeno je u planu revitalizacije kao ‘Faza 1’, a predviđeno je da se u njoj na radno mjesto vrati oko 350 djelatnika. Ostatak će zaposlenika će biti definirani kao tehnološki višak kroz model mirovina i otpremnina, te je potrebno stvoriti uvjete za njihovo zbrinjavanje.

– Sama implementacija prve faze će se definirati kroz radne aktivnosti za 350 djelatnika. Kroz proces implementacije financijske konsolidacije pokušat će se stvoriti preduvjeti za pokretanje ostalih pogona, isključivo kroz održiv model poslovanja. Uprava Društva također potvrđuje kako se intenzivno radi na uvezivanje staža za sve uposlenika, za što postoje i konkretni modeli rješavanja, poručeno je nakon posljednjeg sastanka Kriznog stožera.

Otpremnine radnicima koji budu višak u prvoj fazi zasada su pod znakom pitanja. Federalna Vlada nije baš pretjerano zainteresirana da izdvoji novac za tu stavku, a radi se o iznosu oko 4,5 milijuna maraka. Jedna od opcija koja će se vjerojatno ‘aktivirati’ u slučaju da Vlada ne promijeni stav jeste da se otpremnine namire prodajom zaliha glinice. No, to bi značilo da će eventualno pokretanje Elektrolize biti otežano.

Administracija i radnici

Jučer je održan sastanak Uprave i Nadzornog odbora kojem su prisustvovali i predstavnici sindikata, a nakon čega je Stjepan Bevanda, potpredsjednik Skupštine Sindikata izrazio nezadovoljstvo predviđenom sistematizacijom radnih mjesta. Prema Bevandinim riječima više radnika u neproizvodnom sektoru, pratećim službama i administraciji, nego radnika proizvodnje bit će vraćeno na posao u mostarskom Aluminiju.

Kako navodi Bevanda, u administraciji će raditi 235 zaposlenika, dok će njih 122 biti ponovno zaposleno u proizvodnji, iako je po prvotnom prijedlogu sistematizacije predviđeno 106 radnika. Sindikati koji su na sastanku Nadzornog odbora Aluminija nazočili samo kao promatrači uložili su prigovor da postupak sistematizacije.

”Uložili smo prigovor na sistematizaciju. Ne možemo podržati, mada je to neka realnost, da radi 359 ljudi, 458 dobiju otkaz i pravo na otpremninu, jer smatramo da su uprave ovdje mogle puno više uraditi”, rekao je Bevanda, koji je najavio da će se u četvrtak vjerojatno održati Skupština Sindikata na kojoj će biti riječi o budućim potezima radnika. J. S.

Klepić: Otpremnine od 1. rujna do 31. prosinca

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić rekao je jučer da u prvoj fazi nije moguć povratak više radnika u proizvodne pogone.

”Mi smo mišljenja, sukladno planu restrukturiranja, da nije moguće da naložimo upravi da poveća broj zaposlenih, jer oni u svojim izračunima ne mogu ukalkulirati više prihoda nego što imaju troškova, tako da taj dio nismo mogli naložiti”, rekao je.

Planom sistematizacije radnih mjesta u Aluminiju, predviđen je povratak 122 radnika u proizvodnji, dok je u administraciji 235 zaposlenika. Klepić ističe kako plan sistematizacije nije loše urađen, nego su samo potrebne dodatne analize.

”Naložili su Upravi da se ponovno analiza potreba za administrativnim radnim mjestima kao i potreba za dodatnim radnim mjesta u proizvodnji”, rekao je.

Nerazmjer između administracije i proizvodnje, tvrdi Klepić, uočili su i neki članovi Nadzornog odbora, a riječ je o većem broju rukovodećih pozicija.

Klepić navodi kako bi otpremnine svim zaposlenicima trebale biti isplaćene do kraja godine.

”Naloženo je Upravi društva, od strane Nadzornog odbora, da ono što je predvidjela u planu restrukture pojača, tj. da dodatno napravi još jedan plan isplate otpremnina, gdje bi sve otpremnine bile isplaćene, recimo, od 1.9. do 31.12.”, rekao je medijima.

Navodi kako je uz plan sistematiziranja potrebno sačiniti i plan izvora financiranja, odnosno pronaći sredstava za isplatu otpremnina, prenosi Bljesak.info.

Tvrdi kako se radi na pronalasku strateškog partnera, budući da ima više potencijalnih investitora te su u tijeku su pregovori Uprave i Vlade FBiH. Također, tvrdi Klepić, dogovoren je nastavak konzultacija sa Sindikatom, budući da i sindikati moraju dati zeleno svjetlo za plan restrukturiranja. Zamolba i apel, tvrdi on, je da se do 31.8. usvoji plan restrukturiranja, kako bi se spriječili dodatni troškovi te kako bi proizvodnja započela 1. rujna.