Podijeli članak

Nakon što smo prije nešto više od godinu dana svjedočili kako se migrantska kriza, zbog pogrešaka državnih institucija, a posebice nekih državnih dužnosnika, rješavala preko građana HNŽ i Grada Mostara, ponovno smo prije nekoliko dana svjedoci pokušaja destabiliziranja stanja i zlonamjernog djelovanja na našem području - stoji u priopćenju ureda HNŽ-a BiH koje prenosi Večernji list BiH.

- Naime, prema izjavama Semihe Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice, koja je i ranije djelovala izvan svojih ovlasti, sada bi u našu Županiju, točnije u Izbjegličko-prihvatni centar u Salakovcu, trebale biti smještene osobe koje su se dragovoljno, kao potpora i pratnja, uputile na ratišta u Siriju. I sve to iznova - bez znanja, suglasnosti i poštivanja ovlasti Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara, propisanih Ustavom.   

Budući da iz vrha Vijeća ministara BiH dolaze izjave kako se o tomu uopće nije razgovaralo, to znači da je iznova na djelu samovolja i zloporaba položaja ministrice Borovac, kojoj to očito postaje praksa.   Stoga, nećemo dopustiti da nas, zbog nečije samovoljne, neodgovorne i nesposobne politike, zadesi sudbina nekih drugih krajeva BiH - priopćeno je iz ureda HNŽ-a BiH.

Ministrica Borovac odgovorila na optužbe iz HNŽ-a

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac reagirala je povodom ''zlonamjernog tumačenja'' njezine izjave koja je ''zloupotrijebljena u dnevnopolitičke svrhe''.

Naime, Borovac je tijekom uručivanja donacije u Izbjegličko-prihvatnom i Readmisijskom centru Salakovac, na pitanje novinara odgovorila da postoji mogućnost useljavanja obitelji boraca tkz. Islamske države u taj centar.

Tumačenje njezine tadašnje izjave, navodi, rezultiralo je nerazmjernim izljevom govora mržnje i nizom neutemeljenih navoda u otvorenom pismu hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije.

'Jedan lijep događaj je populistički zloupotrijebljen u dnevnopolitičke svrhe. Na hipotetičko pitanje novinara da li Readmisioni centar može biti korišten za smještaj obitelji boraca povratnika sa ratišta u Siriji sam, u skladu sa namjenom tog centra, navela da ti kapaciteti mogu biti jedna od mogućnosti za smještaj, ako tako odluče nadležni organi kao što je prvenstveno Ministarstvo sigurnosti BiH'', rekla je Borovac.

Kako je dodala, ta izjava je rezultirala nekontroliranim izljevom krivih navoda i optužbi na političkoj, nacionalnoj osnovi koje, tvrdi, sa gnušanjem odbacuje.

''Dovoljno je usporediti moju izjavu i njihove reakcije da se vide krajnje namjere i odgovoran odnos prema dužnostima koje obavljamo'', rekla je.

Tko može biti smješten u Salakovcu, navodi, regulirano je propisima.

''I ubuduće ćemo imati odgovoran pristup gdje niti je bilo, niti ima mjesta za samoinicijativne odluke. Smještanje osoba u centre kod Mostara jasno je regulirano zakonima i odlukama nadležnih institucija Bosne i Hercegovine'', tvrdi Borovac.