Podijeli članak

Toplije vrijeme znači i novi priljev migranata i izbjeglica u BiH, preko koje žele do EU i boljeg života. Bh. vlasti očekuju porast ilegalnih prelazaka granice, piše Večernji list BiH.

Mali kapaciteti za prihvat

Bh. vlasti zabrinute su jer Grčka planira prebaciti 6000 podnositelja zahtjeva za azil s otoka na kopneni dio zemlje. To znači da bi ti azilanti mogli krenuti u smjeru sjevera. Prošle godine više od 23.000 izbjeglica s otoka prebačeno je na kopneni dio – prihvatni centri na otocima su prepunjeni, a uvjeti strašni. Onaj tko boravi na kopnenom dijelu zemlje može pokušati krenuti “bosanskom rutom”. 

U posljednjem izvješću UNHCR-a stoga se navodi: da su hitno potrebne mjere kako bi se bilo pripremljeno za takav scenarij. Ministarstvo sigurnosti BiH tvrdi kako postoje informacije da je u Grčkoj na putu oko 70.000 izbjeglica koje imaju želju i namjeru stići u središnju Europu. Najteže je stanje u USŽ-u. Od 300 do 400 migranata svakog vikenda stigne u tu županiju. Raspoloživi kapaciteti su popunjeni. A migranti stalno dolaze. 

Granična policija mjesecima traži pomoć, no nema novca. Samo u tri prva mjeseca ove godine broj ilegalnih prelazaka veći je od 3000. Za ulazak u BiH i dolazak do Krajine migranti godinama koriste iste rute. Preko Srbije ulaze u Bijeljinu i Višegrad, a preko Crne Gore u Trebinje. Iz Bijeljine se prema Krajini kreću preko Tuzle, dok se oni koji su u BiH ušli u okolini Višegrada ili Trebinja prvo upute prema Sarajevu, a odatle prema Krajini. S obzirom na novonastalu situaciju, migranti su počeli tražiti druge rute. Službe u BiH koje prate njihovo kretanje došle su do informacija o novom smjeru koji bi uskoro mogao postati aktivan.

Prebačeni na istočnu granicu

Radi se o ruti koja bi od Bijeljine i Višegrada vodila do Sarajeva, odakle bi preko Čapljine vodila do Neuma. Odatle bi migranti čamcima pokušali prijeći granicu i ući u Hrvatsku. Službe za sada imaju tek nekoliko informacija o neumskoj ruti, ali se već razmatraju planovi kako je kontrolirati jer migrante neće biti moguće zaustaviti. Tamo se gotovo svakodnevno može vidjeti odbačena odjeća i obuća, boce vode i drugi predmeti koji svjedoče da su tu bili migranti. 

Mnogi smatraju da ako se aktivira ruta preko Neuma, to će biti kaos. BiH ima 83 granična prijelaza, od kojih samo 22 ispunjavaju međunarodne standarde. U pravilnicima koji su davno doneseni nisu postojali granični prijelazi poput Bijače i Neuma 1 i Neuma 2. Na prijelazu Bijača postoji osam trakova, od kojih samo jedan radi, jer su graničari upućeni na istočnu granicu, a u Neumu od pet trakova, u funkciji je samo jedan.