Podijeli članak

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da se njegova zemlja mora pripremiti na dugotrajni sukob u Pojasu Gaze, čime je pokopao nade u brzi kraj borbi koje su već odnijele više od tisuću života, javljaju agencije.
 
U televizijskom obraćanju, Netanyahu je kazao da je uvjet za rješenje krize demilitarizacija palestinskog teritorija koji kontroliraju Hamas i njihovi saveznici, javio je Reuters.
 
"Nećemo završiti misiju, nećemo završiti operaciju bez neutraliziranja tunela, čiji je glavni cilj uništavanje naših građana, ubijanje naše djece", rekao je Netanyahu.
 
"Moramo biti pripremljeni na dugotrajnu kampanju" dok misija ne bude ispunjena, dodao je.
 
Izraelska vojska ranije je priopćila da su palestinski borci u ponedjeljak kroz tunel upali u Izrael iz Pojasa Gaze i ušli u selo blizu granice te otvorili vatru na vojnike. Izraelski su mediji izvijestili da traje potraga za vojnicima, a da je pet palestinskih militanata ubijeno.
 
Hamas koji kontrolira Gazu rekao je pak u priopćenju da su njihovi borci ubili deset izraelskih vojnika u izgredu nakon čega su se sigurno vratili kući.
 
Mreža tunela koje je prokopao Hamas u posljednjih nekoliko godina sada je u fokusu trotjedne ofenzive izraelske vojske na Pojas Gaze.
 
Izraelska vojska je također pozvala civile koji žive u okolici Gaze da "odmah" napuste svoj dom i upute se u središte tog palestinskog grada, prenose agencije.
 
UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak Izrael i Hamas da prekinu sukob u Gazi i da "poštuju" međunarodne pozive na primirje.
 
"U ime humanosti, nasilje se mora zaustaviti", rekao je Ban Ki-moon novinarima. Palestinski i izraelski čelnici "moraju kao vođe pokazati svoju ljudskost" i prekinuti nasilje kako bi se učinio prvi korak prema miru, ocijenio je.
 
Dodao je da je u ponedjeljak "dugo razgovarao" s izraelskim premijerom Netanyahuom i pozvao ga da "zaustavi nasilje i poštuje udružene napore međunarodne zajednice te njezin jednoglasan poziv na humanitarno primirje".
 
Glavni tajnik je uputio ovaj poziv nakon sličnog poziva UN-ova Vijeća sigurnosti koje je zatražilo trenutačno i bezuvjetno primirje u Gazi na Ramazanski bajram koji označava kraj ramazanskog posta. (dalje.com)