Podijeli članak

Pripadnici MUP-a TŽ jutros su spriječili nesvakidašnji prosvjed Mehmeda Terzića, bivšeg predsjednika sindikata firme TTU, zabranivši mu da “do ispunjenja zahtjeva” boravi na protupožarnim stepenicama ovog poduzeća u tuzlanskom naselju Solana.

Manja grupa radnika ovog poduzeća okupila se danas ispred kapije TTU-a na protestu zbog toga što se ne realizuje obećanje iz 2015. godine o njihovom socijalnom zbrinjavanju, uvezivanju radnog staža i isplati zaostalih plaća, kao i dobijanju radnih mjesta u tvornici TTU Energetik koja je počela s radom prošle godine.

"Meni duguju blizu 6.000 maraka, staž nam nije uplaćen, a obećanje da ćemo u novoj firmi dobiti posao ostalo je mrtvo slovo na papiru", izjavio je Terzić okupljenim novinarima.

Popeo se na protupožarne stepenice zgrade u vlasništvu firme i tu je želio ostati do ispunjenja zahtjeva, ali ga je policija bez primjene sile “skinula” sa stepenica.

"Neću odustati, kad policija ode ja ću se opet popeti. Ova zgrada je građena našim parama. Oko 150 radnika našlo se na ulici, a u novoj firmi TTU Energetik posao je dobilo samo 58. Šta je s ostalima?", pita Terzić.