Podijeli članak

Boeing 737, zrakoplov tvrtke The Sriwijaya Air izgubio je kontakt na ruti od Jakarte do Pontiaka, izvjestili su dužnosnici.

Internetska stranica za praćenje letova, Flightradar24.com objavila je da je zrakoplov izgubio više od tri tisuće metara nadmorske visine u minuti, prenosi BBC.

Vidjeli pad i čuli eksploziju

Svjedoci kažu da se čula i vidjela barem jedna eksplozija. Ribar koji je vidio pad potvrdio je da je kapetan broda na kojemu je bio zatražio odmah nakon toga povratak na kopno.

"Avion je poput munje pao u more i eksplodirao u vodi", kazao je za BBC. "Bilo nam je to poprilično blizu, krhotine nekakve šperploče zamalo su pogodile brod", dodao je ribar.

U zrakoplovu se nalazilo 56 putnika i šest članova posade te je tamošnje ministarstvo objavilo da su u tijeku intenzivni napori potrage i spašavanja.

Posljednji kontakt s zrakoplovom zabilježen je u 14:30 prema lokalnom vremenu (07:40 GMT). Let je trebao trajati 90 minuta, a ruta mu je najvećim dijeom trebala biti iznad mora.

U tijeku potraga

Spasioci u potrazi za indonezijskim zrakoplovom tvrtke Sriwiyaja Air koji je u subotu nakon polijetanja iz glavnoga grada Jakarte izgubio kontakt s kontrolom letenja pronašli su sumnjive krhotine u vodama sjeverno od grada, rekao je dužnosnik agencije za traganje i spašavanje Basarnas.

Stanovnici otoka u blizini mjesta nestanka aviona tvrde da su pronašli predmete za koje smatraju da pripadaju zrakoplovu. Također, na društvenim mrežama i televiziji pojavile su se fotografije čiji sadržaj nalikuje krhotinama zrakoplova.

Moguće krhotine pronađene su u vodama sjeveno od Jakarte, rekao je Reutersu službenik Vladine agencije za spašavanje, no ta informacija još nije službeno potvrđena, prenosi SkyNews.

"O krhotinama su izvijestili indonezijski ribari, no mi zasad ne možemo ništa potvrditi jer smo na putu prema odredištu", rekao je za agenciju dpa dužnosnik indonezijske agencije.

Ovaj avion je svoj prvi let obavio u svibnju 1994. godine, BBC prenosi kako je rijetkost da avioni te starosti još uvijek lete. Avion bio dio serije 737 Classic, druge generacije 737, koja je izgrađena tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća.