Podijeli članak

Prosvjed pod nazivom “Unite the Right 2” održat će se danas se u 17:30 na trgu Lafayette nasuprot Bijele kuće. Njime se planira obilježiti prošlogodišnji “Unite the right” koji se održavao u Charlottesvilleu.
 
Prosvjed predvodi bijeli supremacist i antisemit Jason Kessler
 
Organizacija prosvjeda pod vodstvom bijelog supremacista i antisemita Jasona Kesslera pada na dan obilježavanja godišnjice lanjskog sukoba bijelih rasista i protuprosvjednika u virdžinijskom gradu Charlottesvilleu u kojem je ubijena prosvjednica Heather Heyer, nakon što se čovjek iz Ohija James Field s autom zaletio u skupinu kontraprosvjednika, te dva pripadnika policije.
 
Trump izjednačio obje strane
 
Predsjednik Donald Trump tada je izjavio kako je riječ o "vrlo dobrim ljudima s obje strane" koji izražavaju svoje nezadovoljstvo duž političkog spektra, izjednačavajući tako kontraprosvjednike s neonacistima I ostalima zagovornicima superiornosti bijele rase. Izjednačivši obje strane razbjesnio je javnost, pa čak I republikance koji su osudili takve izjave.
 
Ovaj put Trump ipak osudio "sve oblike rasizma"
 
U subotu je Trump osudio “sve oblike rasizma” u tvitu objavljenom povodom obljetnice u Charlottesvilleu.
 
Kessler je policiji prijavio da očekuje oko 400 sudionika, no policija je oprezna te su uvedene posebne mjere i dovedene stotine policajaca kao pojačanje, piše The New York Post.
 
I kontraprosvjednici u Washingtonu
 
Nekoliko kontraprosvjeda također je dobilo dozvolu za okupljanje u blizini.
 
Kontraprosvjednici okupit će se na susjednim trgovima – trgu Slobode, McPherosonovom trgu te trgu Farragut.
 
Policija podignula razinu zaštite
 
Gradonačelnik Washingtona u četvrtak je podignuo stupanj zaštite u gradu, a policija se već mjesecima priprema za moguće incidente.
 
“Koristimo nekoliko tehnika kako bismo prosvjednike držali odvojene. Ne volimo obično govoriti o tome kako ne bi eventualno dali prednost onima koji možda žele stvarati problem”, izjavio je šef policije Peter Newsham za WTOP.
 
Za sada mirno u Charlottesvilleu
 
S druge strane, u Charlottesvilleu stotine policajaca osiguravalo je centar grada jučer, promet automobilima je bio zabranjen, dok su prolaznici morali proći kroz dvije sigurnosne provjere, gdje su im se pregledavale torbe.
 
Stotine studenata i aktivista šetalo je ulicama u subotu navečer. Mnogi od sudionika bili su ljuti zbog prevelike prisutnosti policije te su izvikivali slogane poput: “Policija i Klan idu ruku pod ruku”.
 
Tijekom dana grupa antifašističkih prosvjednika prošetala je centrom s porukom “Laku noć, Bijeli Prajd”.
 
No dan je uglavnom protekao bez nemira te su se glasine o tome kako se bijeli nacionalisti planiraju vratiti u Charlottesvile pokazale netočnima, prenosi Index.hr. Policija je uhitila troje ljudi do rane večeri i to uglavnom zbog sitnih prekršaja.