Podijeli članak

Banjalučani Đuro (1971) i Dušan Tesla (1996), otac i sin, u prethodnim godinama sakupili su impoznatnu kolekciju registarskih pločica koja broji više od 1.000 neobičnih i rijetkih primjeraka.

Sa ovim hobijem Đuro Tesla, inače zaposlen u Policijskoj upravi Banjaluka, počeo se baviti prije desetak godina, kada je na banjalučkoj tržnici kupio pločice iz razdoblja devedesetih godina prošlog stoljeća, a u Kninu ih je koristila milicija takozvane Republike srpske Krajine.

"To je sada jedna fina, vrijedna kolekcija. U toj kolekciji imam veliki broj primjeraka koji se vežu za protekli rat, koji su veoma vrijedni, ne financijski nego povjesni", rekao je Đuro Tesla.

Ekipa Anadolu Agency (AA) sa Đurom i Dušanom Teslom razgovarala je u stanu u Banjaluci gdje su rado pokazali posebne primjerke iz svoje kolekcije. Koliko ih točno imaju, nisu sigurni, jer nikada nisu prebrojali registarske pločice koje su skupili, a osim toga, njihov broj se stalno mijenja. U proteklih sedam dana kupili su lot od oko 50 primjeraka, jer im je trebalo nekoliko pločica sadržanih u tom lotu.

Najstariji primjerak iz 1928. 

Najstarija pločica koju posjeduju je iz 1928. godine, odnosno iz razdoblja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Slijede i pločice iz razdoblja Kraljevine Jugoslavije, kao i razdoblja Drugog svijetskog rata iz kojeg su Tesle nabavili i pločicu Nezavisne države Hrvatske, kao i pločicu koju je koristila njemačka vojska.

Imaju i ručno pravljene tablice sa oznakama DFJ (Demokratska federativna Jugoslavija) i FNRJ (Federativna narodna republika Jugoslavija). Sakupili su i rijetke primjerke kakve su koristile Vojska Republike Srpske, HVO i Armija RBiH. 

Obzirom na posao, Đuri su među dražima i sve ostale policijske pločice, a pošto se bave lovom počeli su skupljati i pločice iz SAD-a s motivima divljači, a osim njih, nabavili su i pločice iz Rusije i Meksika.

Inače, pločice koje su zanimljive kolekcionarima koštaju od jedne KM do nekoliko stotina eura ukoliko se radi o rijetkim primjercima.

Strast kolekcionarstva prešla i na sina

Na pitanje gdje pronalaze rijetke primjerke, objasnio je da koriste razne načine, ponekad mu ih pronađu prijatelji, ponekad je na tržnici kupovao neobične pločice, a domaće i strane internetske mreže za kupoprodaju najčešći su izvor.

Đuri Tesli naročito je značajno što je kolekcionarstvom uspio “zaraziti” i sina Dušana, koji se ovim hobijem počeo baviti prije šest godina.

Uveo sam ga u te kolekcionarske vode, pa zajedno sve pratimo i kolekcionerske skupove i intenet i mnogo mi to znači jer sad on preuzima primat, zapravo, već je preuzeo”, kaže Đuro Tesla.

Njegov sin Dušan, inače tehničar telekomnikacija ispričao je da je očeva strast bila preduvjet da se počne baviti kolekcionarstvom. Iako je kod nas neobično da se ovako mladi ljudi bave kolekcionarstvom, pogotovo ovim vidom, Dušan kaže da je to u svijetu normalno.

Prema njegovim riječima, suvremene tehnologije, odnosno internet u značajnoj mjeri olakšavaju bavljenje ovim hobijem, a osim što redovno posjećuje domaće i strane internetske mreže na kojima se mogu kupiti rijetki primjerci, često sudjeluju i u aukcijama putem interneta.

Nažalost, svoju kolekciju rijetko pokazuju javnosti, jer osim što imaju malo vremena za posjetu internetskim stranicama i izložbama, dodatan problem je i prostor koji ima je potreban da bi izložili sve značajne dijelove svoje kolekcije.

Samo smo jednom sudjelovali na izložbi u Gradišci gdje smo pokazali samo dio kolekcije jer bi nam baš dosta prostora trebalo da pokažemo ukupnu kolekciju, odnosno sve što sadrži”, rekao je Dušan Tesla.

Prostora nikad dosta

Dodao je da osim što skupljaju registarske tablice bave se i kolekcionarstvom ordenja, medalja, pilotskih kaciga, vojnih amblema, šljemova, bajoneta… I kada nije izložena, njihova kolekcija zahtijeva mnogo prostora.

Što se tiče ostatka ukućana, od početka je malo bilo nesuglasica, ali navikli smo se kasnije”, kroz smijeh je ispričao Dušan.

Novije pločice koje se danas koriste nisu pretjerano zanimljive kolekcionarima, ali ipak ima i zanimljivih kombinacija brojeva.

Sve što mi je bila želja da nabavim, nabavio sam, a tablice koje su manje rijetke lakše je nabaviti. Rijetke sam nabavio – skoro pa završio kolekciju”, kaže Dušan Tesla.