Podijeli članak

U cilju lakšeg organiziranja nastavnog procesa, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije usvojio je izmjenu epidemioloških preporuka koja se odnosi na broj učenika u jednom razredu.

Naime, u učionicama gdje se mogu ispoštovati sve epidemiološke mjere, posebno distanca među učenicima, maksimalan broj učenika može biti 18. Ovim će, bar za sada, manji broj učenika pratiti nastavu na daljinu i bit će uključen u redoviti nastavni proces.

Slučaj iz Velike Kladuše

Škola na daljinu omogućila je kontinuiranu nastavu, ispunjavanje obveza i komuniciranje nastavnika i učenika, potaknula i razvoj informatičke pismenosti, ali na vidjelo su izašli i brojni problemi. Dio učenika nije imao uvjete za praćenje online nastave, bilo da nije imao mobitel, tablet ili računalo. Dio nije imao internet, ali bilo je i slučajeva djece koji su sve to imali, ali, jednostavno, nisu sudjelovali u nastavi.

Pa tako u Osnovnoj školi “Todorovska Slapnica” u Velikoj Kladuši četiri učenika ponavljaju razred. Jedno je prošle godine bilo 6., drugo 7., treći 8., dok je četvrti učenik bio 9. razred. Ove školske godine ponovno pohađaju iste razrede.

I dok jedni tvrde da su učenike “oborili na godinu” jer nisu imali mogućnost pratiti online nastavu, ravnatelj škole Enis Kantarević tvrdi da to nije točno. - Radi se o četiri učenika koja ponavljaju. Dva učenika pala su još u šestom mjesecu, s više negativnih ocjena, jedna učenica polagala je razredni ispit jer nije pratila nastavu i jedan je bio upućen na popravni ispit gdje je pao njemački i matematiku.

Nije točno da su djeca pala godinu jer nisu imala potrebnu opremu i uvjete za praćenje nastave jer sam ja kupio 14 tableta učenicima, dva puta odlazio kod roditelja. Djeca su imala uvjete za praćenje nastave, ali nisu je pratili – kazao je za Faktor Kantarević.

Ističe da je posjetio roditelje i djecu u vrijeme nastave kako bi vidio što je uzrok njihova izostanka s online sata. - Pitam roditelja gdje je dijete, kaže spava. Zašto nije na nastavi, kaže roditelj da mu ne može ništa, jedino da ga ubije. To je jedan slučaj, a svi su 90% isti slučajevi. Imali su uvjete - ističe ravnatelj. Druga djeca, kažu, budu na Facebooku, igraju igrice cijelu noć, imaju pristup internetu, a nisu bili na nastavi.

Adnan Kreso, pomoćnik ministra obrazovanja USŽ-a, ističe da imaju informaciju da je nekoliko učenika palo godinu te da će Pedagoški zavod izaći na teren kako bi uvidio što je uzrok da djeca ponavljaju razred, a s obzirom na izvanrednu situaciju u prethodnoj školskoj godini.

Ministar obrazovanja SBŽ-a Bojan Domić potvrdio je kako nisu imali slučajeva da učenici ponavljaju godinu zbog nemogućnosti praćenja online nastave.

Ponavljanja godine nije bilo ni u HNŽ-u. 

Nitko nije izgubio godinu i nitko nije bio na popravnom, a tu gdje su djeca izgubila godinu, mislim da je netko debelo zakazao - kazao je za Večernji list Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNŽ-a.

Brojni problemi - Online nastava nije slanje Viberom ili WhatsAppom. Učitelji su slali djeci zadatke, materijale kako su znali i imali tehniku. Slalo se mobitelom. Sva djeca nisu imala mogućnost ni tako pratiti nastavu. To je u tim trenucima bilo tako i mislio sam da će u rujnu sve biti drugačije. Da će, ako dođe do online nastave, netko osigurati sredstva kako bi nastava funkcionirala.

Održani seminari i obuke su nedovoljni. Ne mogu se preko noći svladati, kako tek da učenik svlada - kazao je Lauš. Na kraju najviše problema imaju roditelji. Djeca ne znaju otvoriti platformu, ne znaju raditi na njoj, a i roditeljima, pa i dijelu učitelja, to je nepoznanica. Tako da je sve to jedno jako veliko opterećenje za učitelje, učenike, a posebno za roditelje koji moraju biti drugi učitelji.

Da bi online nastava funkcionirala u pravom smislu, morate osigurati sve preduvjete. - Na nekim mjestima nema interneta, u obiteljima koje su socijalno ugrožene treba osigurati tehniku, a osnovno obrazovanje je obvezno i svaki učenik, po zakonu, mora imati jednako obrazovanje.

U obiteljima koje imaju više djece teško je osigurati svakom djetetu laptop i kutak u kojem on može pratiti i sudjelovati u online nastavi. Trebamo biti iskreni i pošteno reći da online nastava ne može polučiti rezultate, mislim na osnovne škole. Nemoguće je pratiti koliko dijete sudjeluje u nastavi, igra li se ili uči, nisu sva djeca ista, ima ih odgovornih i neodgovornih. No, problem je kako provjeriti njihovo znanje, a da to bude baš učeničko znanje. Na kraju prošle godine rezultati su bili fenomenalni. U mojoj školi više od 600 učenika imalo je prosjek 4,75. Svi su bili odlični. Išlo se u korist učenika. Treba li nam to? Mislim da ne, da je to nešto lažno. U osnovnom obrazovanju online nastavom ne možemo polučiti dobre rezultate - ističe Lauš.