Podijeli članak

Sljedećih dana očekuje se stabilizacija vremena, tako da će u većem dijelu naše regije i Balkana biti uglavnom sunčano i relativno ugodno, ponegdje i neprimjereno svježe vrijeme s obzirom na doba godine.

Međutim i dalje još neće biti posve stabilno tako da će uglavnom u Makedoniji, Kosovu, Srbiji, te ponegdje na sjeveru Crne Gore još biti lokalne kratkotrajne kiše i pljuskova uglavnom u noći na četvrtak i u četvrtak, piše facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Dnevne temperature će se okvirno kretati od 20°C do 29°C, ponegdje na jugu Hercegovine i obalnim dijelovima Crne Gore i do 30°C ili 31°C.

Puhati će uglavnom slab do umjeren istočni, jugoistočni i sjeveroistočni vjetar.

Od sljedećeg vikenda pa sve do sredine 8. mjeseca dugotrajnoj stabilizaciji vremena ne trebamo nadati.

Prvo pogoršanje vremena kreće već krajem tjedna i prema svemu sudeći ono će potrajati i u prvome dijelu sljedećeg tjedna.

Pri tome će uz kišu pljuskove i grmljavine postojati uvjeti za izraženije grmljaivnske oluje uz obilnu kišu, lokalne bujične poplave, jaku grmljavinu grad (tuču) i prolazno vrlo jak vjetar.

Sve do sredine 8. mjeseca postoje naznake da će se zaredati nekoliko pogoršanja atmosferskih prilika nad regijom Balkana. To će uz kišu, pljuskove, i grmljavine omogućavati stvaranje i jakih grmljavinskih oluja koje mogu ponegdje uzrokovati poplave, jak i olujni vjetar, intezivnu grmljavinu i tuču.

Ipak to nam ne daje pravo da mislimo da neće ljeta biti nikako, jer je u ovome razdoblju moguć niz od dva do tri ili četiri dana ljetnog vremena, češće u Dalmaciji, jugu Hercegovine i obalnim dijelovima Crne Gore.

Međutim općenito od idućeg vikenda pa do sredine 8. mjeseca našu regiju i veliki dio jugoistoka Europe čeka relativno nestabilno razdoblja vremena.

Uz to svakako treba spomenuti da će ovo razdobblje općenito obilježiti neprimjereno svježe vrijeme za doba godine, pogotovo u Srbiji, Bosni, kopnu Hrvatske, sjeveru Crne Gore i Makedoniji.

Vidjeti ćemo što nove prognoze nose u danima koji slijede, međutim nove tjedne prognoze ne daju nikakvu mogućnost za dolazak dugotrajne vrućine, usuđujem se reći do klimatološkog početka jeseni – napisao je Zoran Zadro, urednik facebook stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.