Podijeli članak

Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH (FBiH) priopćili su danas da je najava povećanja kamata na postojeće kredite tvrtkama neprihvatljiva i nekorektna, te su pozvali banke da to ne čine. 

Udruženje poslodavaca FBiH posljednjih dana su obavijestile neke članice da su im poslovne banke s kojima surađuju najavile povećanje kamata u idućem vremenu. 

U Udruženju smatraju da je, ukoliko su ove informacije točne, pa čak i ukoliko je ta opcija navedena u ugovorima koje banke imaju sa gospodarskim društvima, povećanje kamata sasvim neprimjereno.

-U uvjetima kada kompletna svjetsko, pa tako i bh. gospodarstvo trpi stravične posljedice krize izazvane epidemijom virusa korona, pokušaj pojedinih banaka da povećanjem kamata sačuvaju ionako visoke bankarske profite, u potpunosti zanemarujući interese klijenata, smatramo neprihvatljivim - ističu iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Naglašavaju da u uvjetima krize svi moraju preuzeti svoj dio tereta kako bi se kriza što bezbolnije nadišla, pa tako i banke.

-Od banaka u idućem vremenu očekujemo da pokažu malo više društvene odgovornosti u smislu očuvanja radnih mjesta i gospodarskih subjekata koji su njihovi najznačajniji klijenti. Očekujemo da u prvom planu poslovanja banaka bude općedruštveni interes, a ne briga za vlastiti profit - ističe se u priopćenju.