Podijeli članak

Široki Brijeg svake godine sredinom kolovoza proživljava svoje najposebnije dane. Vrijeme je to kada ovaj hercegovački grad diše punim plućima. Stanovnici Širokog Brijega, bilo da žive u gradskoj sredini ili nekome od sela koja mu pripadaju, na blagdan Velike Gospe i uoči njega imaju nezaobilazne stranice.

Ono prvo i najvažnije je svetište na Širokom Brijegu. Mjesto je to na kojemu se vjernici mole Blaženoj Djevici Mariji i slave Njeno uznesenje na nebo. O posebnosti Brijega pisali smo i u članku kojega smo također objavili na Vrisku: Priča o Brijegu koji život znači.

Na sam blagdan Velike Gospe, ujedno i Dan Grada Širokog Brijega, večernji sati rezervirani su za proslavu na Trgu širokobrijeških žrtava. Ove godine će ova fešta biti i još više posjećena nego li je to bio slučaj prošlih godina. Razlog dobro znate, u Široki Brijeg nam stiže najpopularniji hrvatski pjevač Marko Perković Thompson. Njegov koncert, sigurni smo, privući će na desetke tisuća Širokobriježana, ali i gostiju iz drugih mjesta.  

Jedno je sigurno, na koncertu će biti i veliki broj Mostaraca. Razlog je svakako i popularnost Thompsona u Mostaru, ali i utakmica trećeg pretkola Europske lige HŠK Zrinjski – Malmo koja se istoga dana igra na širokobriješkom stadionu Pecara s početkom u 19 sati.

Javnost u Hercegovini opravdano se proteklih dana pitala postoji li sigurnosni rizik zbog održavanja utakmice i koncerta istu večer u gradu veličine Širokog Brijega? Sigurno je kako je pred policijskim snagama, ostalim službama te organizatorima događaja veliki izazov. Široki Brijeg će morati primiti veliki broj ljudi i automobila te će se morati poduzeti mnogobrojne mjere kako bi sve prošlo u najboljemu redu.

Kako bi fešta u Širokom Brijegu prošla u najboljem redu te ostala upamćena kao veliki skup zajedništva na ponos Širokog Brijega i hrvatskoga naroda osim odgovornih službi doprinos moramo dati i mi građani kao i mediji.

Dragi Širokobriježani, na blagdan naše nebeske zaštitnice i Dan Grada budimo dobri domaćini i dočekajmo naše goste kako  najbolje znamo.

Dragi Mostarci, navijači HŠK Zrinjski Mostar, dobrodošli u Široki Brijeg. Osjećajte se ugodno na Pecari, kao i kasnije na koncertu Marka Perkovića Thompsona, ali uz poštivanje domaćina i velikog dana za sve građane Širokog Brijega.

Dragi gosti iz svih ostalih mjesta, provedite se ugodno u Širokom Brijegu!

Neka proslava blagdana Velike Gospe i Dana Grada Širokog Brijega na Trgu širokobrijeških žrtava bude veliki skup hrvatskog zajedništva čija će slika obići sve krajeve svijeta u kojima živi naš narod. Neka sve prođe dostojanstveno, kako oni koji nas baš i ne vole ne bi imali materijala za ispunjavanje svojih tendencioznih novinarskih članka materijalnom koji bi im mogli proizvesti našim neprimjerenim ponašanjem.

Dragi Širokobriježani i gosti, vidimo se na blagdan Velike Gospe i Dan Grada Širokog Brijega!

Vrisak.info