Podijeli članak

Više od 20 natjecalja iz Srbije i Bosne i Hercegovine sudjelovalo e danas na revijalnom natjecanju u freestyle snowboardingu "From stairs to stars" koje se održala na platou Sportskog poslovnog centra Vojvodina u Novom Sadu, javlja Anadolu Agency (AA).  

Vratolomije na snowboardovima i skijama na vještačkom snijegu izazvale su oduševljenje publike koja nije navikla na ovakve sportske događaje u vojvođanskoj ravnici.

Staza za skijaše počela je da se gradi početkom vikenda kod Spensa, da bi u nedjelju buldožeri nabacali vještački snijeg na nju. Poslije toga su sami sportaši zajedno s organizatorima satima lopatali snijeg i namiještali ga onako kako im najbolje odgovara.

Prema riječima jednog od organizatora Miloša Draškovića, iz udruge “Fruška gora” koja okuplja ljubitelje ekstremnih sportova, cilj je bio da se mladima približe zimski sportovi.

“Imamo dvije kategorije natjecanja: skijanje i snowboarding i posebnu kategoriju za djevojke. sudionici su starosti od 14 do 30 godina. Natjecanje je revijalnog karaktera i podijelit ćemo preko 15 nagrada. Cilj nam je da se svi osjećaju kao pobijednici. Naša udruga okuplja snowboardere iz Srbije, ali održava kontakte sa sportistima iz regiona”, rekao je Drašković za AA.

Među natjecateljima na, za tu priliku, bijeloj stazi našao se i novosadski arhitekt Žolt Takač. Počeo se baviti zimskim ekstremnim sportovima prije 15 godina, kada ga je prijatelj pozvao da isproba novu snowboard dasku na obroncima Fruške gore.

"Bila je to ljubav na prvi pogled. Često putujemo za Francusku i Austriju kako bi tamo uživali spuštajući se niz padine. Redovna destinacija nam je glečer Dahštajn gde se skupljaju 'borderi' sa prostora bivše Jugoslavije. Tamo zajednički iznajmimo veću kolibu i provodimo dane u druženju i natjecanju“, naglasio je Takač.

Da se i na novosadskom snowboarding natjecanju okuplja regiju svjedoči i dvadesetčetvorogodišnji Sarajlija Haris Burić koji je član snowboard reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Ovim sportom se bavim deset godina. Jedno vrijeme sam živio u Kanadi, a tamo je snijeg šest mjeseci, pa možete birati između skijanja ili snowboarda. Pošto sam prethodno naučio da vozim skejt izabrao sam ovo drugo. Danas sam profesionalac u ovoj disciplini i član sam reprezentacije BiH“, rekao je Burić.

Reprezentativac BiH na dasci za skijaške vratolomije bavi se restauracijom namještaja i drži treninge snowboardinga. Kako kaže, ovaj sport je izuzetno zastupljen u Europi i Americi u rangu nogometa na našim prostorima.

"Na Balkanu tek sad postaje popularan, ali još uvijek nema podršku skijališta. Mnoge ljude iz Srbije sam upoznao kad sam se natjecao na Kopaoniku. Novosađani su nas pozvali i mi smo se rado odazvali, ostat ćemo u kontaktu“, rekao je Burić za AA.

Veliki broj gledatelja, osim vratolomija momaka i djevojaka na skijama i snowboardovima, mogli su da se zabave uz stolni nogomet, playstation ili  uživati u kuhanom vinu.