Podijeli članak

Tagovi

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) priopćio je da izuzetno cijeni doprinos DNS-a u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako na nivou Republike Srpske tako i na nivou BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi s politikom okupljanja partija iz RS oko vitalnih nacionalnih interesa.

"SNSD cijeni da interes Republike Srpske, bilo da se brani u Narodnoj skupštini RS ili u Parlamentu BiH, ne može biti talac pojedinačnih interesa ili interesa jedne grupe ljudi, ma koliko ona financijski bila utjecajna te stoga ostajemo privrženi dijalogu s DNS-om", saopćeno je iz ove partije.

U priopćenju se podsjeća da je SNSD javno pozivao sve partije iz Republike Srpske na zajedničko djelovanje u parlamentu BiH i o toj temi veoma transparentno vodio dijalog sa svima.

"Tajnih razgovora i dogovora nije bilo, niti SNSD ima što da krije ni od svojih članova ni koalicionih partnera", poručeno je iz ove partije.

Ranije danas iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) je priopćeno da su očekivali da ne budu komentirana određena pitanja i presuđivano prije razgovora koji su trebali uslijediti na nivou najviših organa DNS-a i SNSD-a.

Iz DNS-a je priopćeno da su iznenađeni reagiranjem i stavovima koje je iznio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, kao i porukom da će "DNS biti odstranjen iz vlasti ako podrži predsjednika SDS-a Mirka Šarovića".

"Bez obzira na razne spekulacije koje su prisutne, ovakvi stavovi nikome ne idu u korist", navodi se u priopćenju iz DNS-a i dodaju da ovo nije vrijeme u kojem su potrebne dodatne podijele, nego sabornost u vezi s najvažnijim odlukama za opstanak i razvoj Republike Srpske.

U DNS-u su istakli da su godinama slijedili svoju politiku i davali nemjerljiv doprinos zajedničkoj politici, koja je jačala Republiku Srpsku, cijeneći da značaj mnogih pitanja na nivou RS i BiH, premašuje značaj pojedinca i pojedinačnih stranaka.

U ovoj stranci su istakli da DNS nije doživio raskol i da su iz njega otišli ljudi koji su prihvatili tuđu politiku, a ne politiku DNS-a,prenosi klix