Podijeli članak

NASA istražuje prvi svemirski zločin, javlja BBC.

Naime, američka astronautkinja Anne McClain navodno je s Međunarodne svemirske postaje hakirala bankovni račun svoje bivše partnerice Summer Worden. 

Worden je priložila žalbu nadležnoj instituciji, a McClain se vratila na Zemlju. 

Tvrdi da nije imala zle namjere

Astronautkinja je za New York Times putem odvjetnika izjavila da je tek provjeravala je li s kućnim budžetom sve u redu, točnije ima li na računu dovoljno novca za račune i brigu o njihovom sinu kojeg su zajednički odgajale dok su bile zajedno. 

Naime, McClain priznaje kako je pristupila računu, ali da nije imala nikakve zle namjere. 

McClain i Worden, koja je službenica američkih zračnih snaga, stupile su u brak 2014., a Worden je 2018. zatražila razvod. 

McClain je završila prestižnu vojnu akademiju West Point i bila je vojna pilotkinja u Iraku. Kao astronautkinja provela je šest mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a trebala je biti dio otkazane prve svemirske šetnje potpuno ženskog tima, prenosi Index.

Zakon u svemiru 

Zakonski okvir koji su uredile države vlasnice Međunarodne svemirske postaje kaže kako se zakon pojedine države primjenjuje na pojedince i vlasništvo u svemiru. 

Na primjer, ako kanadski državljanin počini zločin u svemiru, podložan je kanadskom zakonu. Europa unutar tog okvira postoji kao jedna država, ali svaka od država može primijeniti svoje zakone na europsku opremu i osoblje u svemiru.