Podijeli članak

U Sarajevu su potvrđena dva slučaja oboljelih od legionarske bolesti, objavio je Zavod za javno zdravstvo Sarajevske županije.

U slučaju infekcije i nepravovremenog djelovanja, ishod bolesti može biti fatalan, ali stručnjaci tvrde da nema razloga za brigu. Ipak, broj oboljelih se povećava, a razlog bi mogao biti nargila.

Kako se na Kliniku za plućne bolesti javlja sve više mladih s plućnim oboljenjima, a povećan je i broj oboljelih od tuberkuloze. Ono što je zanimljivo u ovim slučajevima je to što se sumnja da su bolesti povezane s konzumiranjem nargile jer je to kod mladih u Sarajevu pošast doba. 'Bašte' i nargila barovi su prepuni onih koji svakodnevno konzumiraju nargilu.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Legionele su štapićaste bakterije koje mogu preživjeti u vodi duže od godinu dana, a nargila funkcionira s vodom, te stručnjaci sumnjaju da se te opasne bakterije šire upravo konzumiranjem nargile.

Dosadašnja istraživanja pokazala su štetni utjecaj nargile po zdravlje ljudi, a najviše na pluća i mozak, pogotovo ako se uzima često ili redovno. Zdravstvene štete proizlaze iz toksičnih efekata dima tamnog duhana i karbon-monoksida, koji je prisutan kod pušenja nargile u značajno većoj količini od one koja se apsorbira pušenjem obične cigarete. Uz sve to, ako se nargila neadekvatno čisti i održava, opasnost se udvostručuje.

Sanitarni inspektori u Sarajevu na to su već ranije upozoravali te Ministarstvu zdravstva nekoliko puta sugerirali da se donesu propisi za upotrebu nargile, kako bi se posebno zaštitili maloljetnici, prenose 24sata.hr.

Međutim, kako ne postoji nikakva zakonska regulativa, inspektori ne mogu izdati rješenje za otklanjanje nedostataka u ugostiteljskim objektima, ili izricati bilo kakve sankcije, te se moraju pozivati na druge postojeće zakone - one o zaštiti od zaraznih bolesti, zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica, upotrebi duhanskih prerađevina.