Podijeli članak

U okviru kampanje "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno" narančasti UN Women autobus u petak, 7. prosinca, dolazi u Mostar.

S ciljem animiranja javnosti, kampanja je osmišljena tako da narančasti UN Women autobus nudi besplatnu vožnju tokom koje građani i građanke imaju priliku u direktnom razgovoru s predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija saznati više o vrstama nasilja, načinima sprečavanja te zaštiti onih koji su preživjeli nasilje.

Inače, svake godine širom svijeta od 25. studenoga - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava, provodi se kampanja "16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja", koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ove godine, UN Woman BiH, kao dio globalne akcije provodi kampanju "Isključimo nasilje zajedno nad ženama i djevojčicama" u osam bh. gradova, uključujući i Mostar.

Autobus će biti u Mostaru 7. i 8. prosinca. Prvi dan vozit će na relaciji Vrh Avenije – Buna – Hodbina, s polascima u 7:30, 8:30, 9:30 i 10:30 sati, te na relaciji Masline – Zalik s polascima u 13 i 14 sati. Drugi dan, narančasti UN Women autobus će voziti na relaciji Skakala – Rodoč – Jasenica, s polascima u 8, 8:40, 9:20, 10 i 10:20 sati te na relaciji Masline – Zalik s polascima u 12:30 i 13:30 sati.

Izjave za medije planirane su u petak na Španskom trgu u 12 sati, a prisutnima će se obratiti glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina, predstavnica UN Women BiH Fedra Idžaković te predstavnici policije, centra za socijalni rad, zdravstvenih institucija i nevladinog sektora.

Nakon Mostara, kampanja "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno" završava u Sarajevu 9. i 10. prosinca, najavili su organizatori.