Podijeli članak

Hrvatsku javnost potresla je vijest da je preminuo Ivo Gregurević, jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca, miljenik publike i kritike, piše Večernji list. 

Od više od devedeset filmova, 19 televizijskih serija i tridesetak kazališnih predstava teško je izdvojiti najbolja ostvarenja jednoga od najvećih. Od kraja sedamdesetih i debitantske uloge Filipa u „Ne naginji se van“ pa sve do recentne TV serije „Počivali u miru“, Ivo Gregurević bio je i ostao omiljeno lice i na velikim i na malim ekranima.
 

Mnogi će ga pamtiti kao mladoga „škovacina“, odnosno Netjaka iz „Veloga mista“ koji se sa „strikanom Jozom“ (Špiro Guberina) uveseljavao gledatelje svih generacija.
 

Svoj status u samom glumačkom vrhu zacementirao je filmom Čaruga koji je snimio 1991. godine:
 

Tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu, poput komedije Kad mrtvi zapjevaju:
 

Ako je, pak, suditi po nagradama, onda bi se Gregurevićevim životnim ostvarenjima smatrala „Šokica“ iz 1996. godine ili, pak, „Duga mračna noć“ iz 2006. budući da je za uloge u njima nagrađen nagradom Hrvatskoga društva dramskih umjetnika.
 

Bilo da se našao u velikim ili manjim ulogoma, Gregurević je naprosto osvajao svojom prirodnošću s kojom je iznio svakoga lika u čijim se cipelama našao. Kada se spominje ime Ive Gregurevića, nemoguće je ne spomenuti i „Što je muškarac bez brkova“ i gastarbajtera Marinka kojeg je onako na filmska platna mogao donijeti samo Gregurević.
 
Međutim, starija ga publika pamti po itekako plodnoj 1988. i čak dvije zapažene uloge u dva itekako važna filma hrvatske kinematografije: Toma u „Sokol ga nije volio“ te drug Radojića u „Život sa stricem“.
 
 
 
Od serija u kojima je glumio svakako treba istaknuti Odmori se, zaslužio si: