Podijeli članak

Tagovi

 

Misteriozno posuško Sveučilište Philip Noel – Baker, osnovano još prošle godine, a koje je podiglo dosta zanimanja u Hercegovini, ali  šire, konačno je izašlo na svjetlo dana. Na jednoj od sjednica Vlade ŽZH ministar prosvjete, znanosti i športa ŽZH Mario Bušić podnio je pred Vladu izvješće o ovom sveučilištu kazavši kako su otkrivene mnoge nepravilnosti prema kojima Sveučilište nije moglo početi s radom te da zapravo radi na crno.

 

Bez dokumenata

 

Kako je Bušić kazao, nema potrebne dokumentacije, niti je upisano u sudski registar visokoškolskih ustanova. Ne postoji ni dokaz da ima u radnom odnosu najmanje 1/3 potrebnog broja nastavnika, što je zapravo uvjet da bi moglo dobiti dozvolu za rad. „Navedena su imena nekih ljudi, bez dokaza da su oni profesori, nema njihovih diploma, nema dokaza da su u radnom odnosu na predmetnom sveučilištu i nema dokaza da čine 1/3 potrebnih nastavnika.

 

Trebalo je priložiti dokaz o javnom natječaju iz kojeg se vidi koje su kvalifikacije potrebne za predavanje svakog pojedinog predmeta i na temelju provedenog natječaja je trebalo sklopiti ugovore o radu, prijaviti ih u nadležni Zavod MIO te u ZZO“, kazao je Bušić. Također, kazao je kako ne postoje dokumenti kojim se dokazuje da predmetno sveučilište ispunjava uvjete glede prostora, opreme, namještaja i svega ostalog što zakon propisuje kako bi jedna visokoškolska ustanova ispunila uvjet za izdavanje isprava, i to diploma.
Što se tiče prostora, na sastanku Internacionalne lige humanista iz Sarajeva s premijerom Zdenkom Ćosićem, prof. Zdravko Šurlan, generalni tajnik Internacionalne lige humanista, kazao je kako je Ured lige informiran od Ivana Markote i Marinka Markića, koji su se predstavili kao predstavnici navedenog sveučilišta, da je Vlada ŽZH dala zemljište ( 15 000 četvornih metara uz 0Š Posušje, da je dala zgradu u središtu Posušja za izvođenje nastave ) usvojila elaborat o opravdanosti otvaranja sveučilišta itd.

 

Konačna odluka

 

„Internacionalna liga humanista, kao osnivač i vlasnik sveučilišta, nema nijedan valjan dokument u svezi s navedenim, osim informacija o protuzakonitim radnjama“, rečeno je na sastanku. Nadalje, ministar Bušić je kazao da tom sveučilištu nije dodijeljena licencija, niti mu je izdano rješenje o akreditaciji. „Sveučilište je počelo s radom i upisivalo studente akademske 2009/10 godine. Tada je izdana samo suglasnost Vlade ŽZH. Nije proveden nikakav postupak kako bi se utvrdilo postoje li uvjeti za početak rada, a što je bila obveza nadležnog ministarstva“, stoji u izvješću. Na kraju je rečeno i da će studenti koji su pohađali ovo sveučilište, nažalost, ostati bez svojih diploma. Zaključeno je da se prikupe dodatni dokumenti sa sveučilišta nakon čega će Vlada odrediti kako će dalje postupiti.

 

Stati u kraj natječajima i obmani studenata

 

Jedan od dopisa upućen ministru Bušiću i premijeru Ćosiću je od prof.dr. Blagote Lučić iz Sarajeva u kojem stoji da formirani centar u Posušju nema status pravnog subjekta, niti može koristiti izraz Sveučilište u Posušju IU Philip Noel – Baker. Osvrnuvši se na jedan od natječaja objavljen u tiskovinama o opisu studenata na dodiplomski, postdiplomski i doktorski studij, dr. Lučić je kazao kako u svom sastavu UI Philip Noel – Baker nema ni ekonomski ni fakultet prometnih znanosti, pa ga je i nemoguće raspisati. Kadrovski, a i tehnički uvjeti nisu ispunjeni, stoji u dopisu. Treba stati u kraj divljim natječajima i spriječiti obmanjivanje budućih studenata o mogućnosti studija na nepostojećim fakultetima, stoji u dopisu prof.dr. Lučića, prenosi Večernji list.