Podijeli članak

Skoro 500 štandova uz prateće objekte uništeno je u velikom požaru koji je sinoć zahvatio tržnicu Arizona kod Gradačca. Točan iznos štete će pokazati istraga, ali prema neslužbenim procjenama riječ je o desetinama milijuna konvertibilnih maraka. Tisuću radnika ostalo je bez posla.

Za svega nekoliko minuta trgovci na Arizoni kod Gradačca sinoć su ostali bez ičega. U istoj situaciji su se našli i prije tri godine kada je vatra progutala ovu tržnicu Točan uzrok izbijanja vatre pokazat će istraga, ali trgovci i ovaj put izražavaju sumnju o namjernom podmetanju požara. 
 

Predsjednik Nove pijace d.o.o. u čijoj nadležnosti je Arizona Ensar Mešanović za Klix.ba je kazao da je dojava o požaru stigla u 3:10 sati. 

"Dali smo sve od sebe da zaustavimo vatru, skupa s vatrogascima i svim ljudima koji ovdje rade. Nažalost, u tome nismo uspjeli. Ovo se događa drugi put, a šteta je na desetine milijuna KM. Nadležni rade svoj posao i sada čekamo prvi izvještaj", rekao je Mešanović za Klix.ba.

Na tržnici svakodnevno radilo 1.000 osoba

Kako je istaknuo, na Arizoni svaki dan radi okvirno tisuću osoba, a procjenjuje se da je izgorjelo skoro 500 štandova na kojima su trgovci uglavnom prodavali tekstil, obuću i slične proizvode.

"Trgovci su se teško oporavili od prošlog požara. Onoliko koliko smo mogli pokušali smo ih osloboditi obaveza koje su imali prema nama, a nadležni organi su nedovoljno sudjelovali kako bi trgovci izašli na nulu", naveo je Mešanović.

Egzistenciju na ovoj pijaci ostvarivao je i Nihad Karić iz Tuzle koji se sada nalazi u velikom problemu. 

"Požar koji ste danas zatekli predstavlja isti scenarij iz siječnja 2016. godine. U to vrijeme sam bio vlasnik jednog objekta, a sad sam imao tri. Šteta je nastala u cijelosti, ne samo za mene, već i za sve ostale ljude koji su radili u krugu ove tržnice. S krvlju i znojem smo se borili kako bismo opstali, ali smo ovdje sada ugroženi", rekao je Karić.

Trgovci krive inspekcije i vlasnika tržnice

Prema njegovim tvrdnjama, vlasnik i direktor tržnice nisu osigurali minimalne tehničke uvjete kako bi objekti funkcionirali.

"Nama su inspekcije dozvoljavale rad, iako smo sugerirali na neispunjavanje minimalnih tehničkih uvjeta za to. U proteklih devet do deset mjeseci smo išli kod direktora i tražili da nam stvori uvjete za osiguranje objekata, kako ne bi došlo do požara, ali on i vlasnik ništa nisu poduzeli", tvrdi Karić.

Robu je uglavnom nabavljao iz Turske, Italije i Mađarske, a posljedice prošlog požara je sanirao uzimanjem kredita u mikrokreditnim organizacijama.
 

"Sada će 90 posto nas dobivati telefonske pozive od dobavljača s porukom: 'Kada ćeš mi donijeti pare'", dodao je Karić. 

Trgovci uglavnom nisu raspoloženi za razgovor s novinarskim ekipama, a u neformalnim razgovorima izrazili su sumnju o namjernom podmetanju požara.

Točan uzrok izbijanja vatre pokazat će istraga. Na mjestu događaja i dalje se nalazi veliki broj policijskih službenika MUP-a Tuzlanske županije, vatrogasne ekipe i istražitelji koji će obaviti očevid.

S obzirom na to da vatra još uvijek nije u potpunosti ugašena, nije poznato kada će početi očevid.