Podijeli članak

Švedski parlament potvrdio je za premijera socijaldemokratskog čelnika Stefana Lofvena, kojemu će to biti drugi mandat, prekinuvši time blokadu dugu više od četiri mjeseca. 

Lofven je postigao povijesni dogovor sa Strankom centra, Liberalnom strankom i Zelenima prošlog tjedna, ujedinivši stranke desnog i lijevog centra kako bi spriječio protuimigrantske Švedske demokrate da odlučuju o politici u zemlji.

Lofven, bivši zavarivač i sindikalni vođa, obvezao se u sporazumu da će smanjiti poreze i deregulirati tržište rada i tržišta nekretnina, što je oštri zaokret udesno koji će udaljiti brojne tradicionalne pristaše socijaldemokrata.

Opći izbori održani u rujnu prošle godine u Švedskoj nisu donijeli jasnog pobjednika i rezultirali su političkim zastojem u čijem su središtu bila dva glavna politička saveza: blok lijevog centra koji vode Lofvenovi socijaldemokrati i desnog centra kojemu je na čelu Ulf Kristersson, šef Umjerene stranke.

Blokovi lijevog i desnog centra, od kojih nijedan nije uspio osigurati većinu u parlamentu, nisu se mogli dogovoriti o novoj vladi koja neće uključivati protuimigrantske Švedske demokrate. 

Švedski parlament u prosincu nije dao drugi mandat Lofvenovoj koalicijskoj vladi, no kao premijera je odbacio u studenome i desničara Kristerssona.