Podijeli članak

Kalifornijski sud u utorak je Rodneyja Halbowera (69) proglasio krivim za silovanje i ubojstvo dvije tinejdžerice prije 42 godine. Vlasti vjeruju da je odgovoran i za još neke slučajeve silovanja i ubojstva mladih žena na sjeveru Kalifornije i u Nevadi u razdoblju od pet mjeseci 1976. godine, piše 24sata.

Konačna presuda Halboweru za ubojstvo Paule Baxter (17) i Anne Cascio (18) bit će izrečena 10. listopada i to po zakonima iz 1976. kada su zločini počinjeni. Jednu djevojku izbo je do smrti, dok je s glavom druge udarao u beton i onda ju probo u srce.

Tužiteljstvo će tražiti doživotnu zatvorsku kaznu. 

Istraga ovih ubojstava tapkala je u mraku sve dok ju nije ponovno otvorio istražitelj. Zahvaljujući napretku u DNK istraživanjima, prikupio je uzorke s opušaka cigareta nađenih na mjestu zločina te sa tijela žrtava. Ispostavilo se da se slažu s Halbowerovom DNK.

- Ja nisam kriv! Nikad u životu nikoga nisam ni ubio ni silovao, vikao je Rodney tijekom suđenja. 

Tužitelji su mu obrazložili da su ga osudili za dva ubojstva s najjačim dokazima te kako očekuju da će ostatak života provesti u zatvoru. 

Halbowera su prvi put, kao osumnjičenog za silovanje, iza rešetaka spremili još krajem 1970-ih, a iz zatvora u Nevadi pobjegao je u prosincu 1986. Bježao je do Oregona gdje su ga uhitili i ponovno zatvorili i osudili ga na novih 15 godina iza rešetaka, piše Daily Mail.

Vratili su ga prvo u Nevadu kako bi tamo odslužio kaznu koju je trebao odslužiti. Kad su ga 2013. trebali poslati u Oregon, uzeli su njegov DNK uzorak i spremila ga u nacionalnu bazu.

Upravo to je dovelo do najnovijeg napretka u istrazi i otkrića ubojice djevojaka.