Podijeli članak

Administrativno povjerenstvo Doma naroda Parlamenta FBiH povećalo je zastupnicima naknadu za odvojeni život za 200 KM. Ova naknada, koja podrazumijeva i naknadu za zakup stana i troškove smještaja, sada umjesto 600 KM iznosi 800 KM, pišu Nezavisne novine. 

Pripada profesionalnim zastupnicima koji stanuju više od 70 kilometara od sjedišta Parlamenta u Sarajevu pa je ocjena da će je primati veći broj izaslanika. Time su zastupnicima i ove godine povećana primanja nakon što je prošle godine odlučeno da će članovi zajedničkih povjerenstava Parlamenta FBiH imati 350 KM mjesečno bez obzira na to imaju li taj mjesec sjednicu. 

U Parlamentu, koji sada ima dva zajednička povjerenstva kažu da je u tijeku formiranje još jedne, za europske integracije, pa će ukupan iznos za naknade biti još povećan. 

Predrag Kojović, član Administrativnog povjerenstva, kazao je u petak da je njegov glas bio presudan i da nije htio glasovati za povećanje naknade za odvojeni život pa je iznenađen informacijom da je odluka donesena. 

Izaslanik Aner Žuljević podsjetio je da je prošli mandat naknada za odvojeni život bila 300 KM, ali je novi saziv povećao na 600 KM i sada na 800 KM. 

Istovremeno, uzimajući u obzir broj članova dva zajednička parlamentarna povjerenstva, njima je od ožujka prošle godine, kada im je počela isplata od po 350 KM, do danas isplaćeno oko 92.000 KM, s tim da su se neki članovi odrekli tog prava.