Podijeli članak

"Finske statistike otkrivaju sumornu populacijsku prognozu - stanovništvo će početi padati 2031." Ovo je naslov članka u finskim novinama na engleskom jeziku Helsinki Times.

Sve finske provincije imat će za 15 godina više smrti nego rođenja, osim ako se nekim slučajem stopa nataliteta ne počne oporavljati od svog rekordno niskog stanja, prognozirala je finska statistička agencija.

Do 2050. će Finska imati 100 tisuća stanovnika manje nego danas, kad ih ima 5 milijuna i 525 tisuća - i to ako zadrži trenutnu razinu imigracije od 15 tisuća godišnje i stopu fertiliteta od 1,35 djece po ženi u plodnoj dobi.

Podsjetimo, stopa fertiliteta potrebna za održavanje populacije na istom nivou je 2,1 dijete po ženi - skoro 0,7 više nego u Finskoj. A Finska čak i nije jedna od razvijenih zemalja o kojima se najčešće govori u kontekstu demografske krize. To su obično Japan i Italija.

Štoviše, Finska je ove godine proglašena najsretnijom zemljom na svijetu, kao i prošle godine, prema Izvještaju o svjetskoj sreći. Po pitanju rodne jednakosti, Finska je prema analizi Svjetskog ekonomskog foruma završila na četvrtom mjestu, iza Islanda, Norveške i Švedske, podsjeća Index.

Finsko osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje često se spominje kao najbolje na svijetu, a roditelji u Finskoj imaju i izdašan porodiljni dopust: 30 do 50 radnih dana prije porođaja i 105 radnih dana nakon porođaja za majke, a 54 radna dana za očeve, uz naknadu. Nakon toga slijedi još 158 radnih dana plaćenog porodiljnog dopusta koje može uzeti majka ili otac, piše Forbes.

Roditelj može ostati kući i nakon porodiljnog dopusta, bez naknade, ali uz zaštitu posla, do trećeg djetetovog rođendana. Pritom može primati dječji doplatak. Vrtići su također subvencionirani, u skladu s primanjima roditelja.

Unatoč svemu tome, stopa fertiliteta u Finskoj se strmoglavila u posljednjih deset godina - od 1,86 djece 2009. do 1,35 ove godine.

Što se dogodilo? Kako piše novinarka Forbesa Elizabeth Bauer, usporedba stopa fertiliteta u Švedskoj i Finskoj pokazuje da je Finska bila mnogo stabilnija, ali je doživjela kolaps u posljednjih deset godina.

Je li razlog ekonomske prirode?

"Činjenica je da je roditeljstvo značajno smanjilo mirovine za žene. Ženske karijere i razvoj prihoda ključna su pitanja kojima se moramo pozabaviti kako bismo osigurali da oni koji su sposobni i voljni zasnovati obitelji to i učine. To su glavni problemi", komentirao je finski premijer Antti Rinne.

Dodao je da je potrebno razvijati i dječju skrb: "Zabrinut sam da se možda ne fokusiramo na prave stvari ako ne razvijamo skrb za obitelji s djecom. Moramo proizvesti cijelu mrežu usluga tako da obitelji s djecom osjećaju da ih se podržava.", prenosi Index.