Podijeli članak

Sarajevo više ne drži rekord kada su u pitanju cijene stanova. Prema procjenama agencija za prodaju nekretnina iz cijele BiH, u Sarajevu su kvadrati možda najskuplji, ali po prosječnim cijenama prednjače Mostar, Banja Luka, a naročito Trebinje.


U većini gradova u BiH i dalje se bilježi pad cijena stanova. No, za prosječnog građanina cifre su i dalje vrtoglave. Naročito kada je u pitanju novogradnja, ističu iz ovih agencija. 
- Središnji i stari dijelovi Mostara poprilično su skupi, cijena za metar kvadratni je oko 2.200 KM. Imate, također, novogradnju na periferiji grada, tamo su cijene po kvadratu od 1.500 do 1.700 KM. Problem je što Mostar nema značajnih investicija i ne gradi se toliko stanova kao u Sarajevu, pa se to odražava i na cijene - mišljenja je Kamel Ratkušić, agent za nekretnine iz Mostara.  

On ističe da se u Sarajevu za 1.200 KM po kvadratu može naći tek stan na periferiji. Po toj cijeni u Mostaru nema stanova. 

- Ne vjerujem da je Mostar najskuplji u BiH. Skuplje je, recimo, u Trebinju. Tu je kvadrat stana najmanje 2.000 KM, a u središtu, naravno, i više, do 3.500 KM. Iz mog iskustva mogu reći da su stanovi najskuplji u Trebinju, potom možda u Mostar, a tek onda u Sarajevo. Meni to nije logično, to je neka anomalija bh. tržišta nekretnina - naglasio je Ratkušić.   

Kako navode agencije za prodaju nekretnina, u Banjoj Luci za novogradnju se mora izdvojiti od 2.200 do 2.500 KM po kvadratu, kaže agent za nekretnine Manojlo Vučić. 

- Cijene u starijim zgradama kreću se od 1.400 do 1.800 KM. Za 1.200 KM po kvadratu stan se može kupiti samo izvan grada, a u samom centru Banje Luke kvadrat, recimo pored "Boske", dostiže i do 3.000 KM. Meni se čini da je to malo jeftinije nego u Sarajevu. Ali, bez obzira, skupo je u oba slučaja - zaključio je Vučić.   


Najniže cijene po gradovima

2.000 KM – najniža cijena kvadratnog metra stana u Trebinju
1.500 KM – najniža cijena kvadratnog metra stana u Mostaru
1.400 KM – najniža cijena kvadratnog metra stana u Banjoj Luci 
1.000 KM – najniža cijena kvadratnog metra stana u Sarajevu