Podijeli članak

Agencija Gallup, zajedno s tvrtkom za istraživanje tržišta "Worldwide Independent Network", provela je istraživanje u 64 zemlje širom svijeta i postavila je pitanje: Biste li se, ukoliko dođe do rata, borili i riskirali svoj život za zemlju? 

Šezdeset i jedan posto ispitanika odgovorilo je da bi bilo spremno boriti se za svoju zemlju, od toga 67 posto muškaraca i čak 52 posto žena. Dvadeset i sedam posto ispitanika kazalo je da se nije spremno boriti, prenosi Avaz.  

Najviši postotak onih koji su spremni ratovati za svoju zemlju je na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi - čak njih 83 posto - dok je najniži postotak u zapadnoj Europi – 25 posto. Kada je riječ o BiH, 55 posto stanovništva kazalo je da bi ratovalo za svoju zemlju, 46 posto građana Srbije također je spremno ratovati, kao i 38 posto Makedonaca. 

Najveći postotak za odlazak u rat izrazili su građani Kosova, čak 58 posto njih. Hrvatska nije bila među zemljama u kojima je provedeno istraživanje. Istraživanje je otkrilo i zanimljive razlike između zemalja koje su relativno nedavno bile u ratu. Japanci su tako najmanje skloni ratovanju za svoju zemlju, među svim ispitanicima - njih samo 11 posto bi se borilo. 

Japan je, podsjetimo, poražen u Drugom svjetskom ratu, a na teritoriji Japana izvršena su i do sada jedina dva napada atomskom bombom. Postotak Japanaca spremnih za rat više je nego dvostruko manji od Britanaca – 27 posto i Francuza 29 posto. 

Potom slijede Nizozemci (15 posto). Treći su Nijemci, koji su, također, poraženi u Drugom svjetskom ratu. Slijedi Belgija (19 posto), a zatim Italija (20 posto) i Austrija (21 posto). 

Španjolska je, također, pri dnu, s 21 posto stanovništva koje bi ratovalo. Najspremniji boriti se za svoju zemlju su Marokanci i Fidžijci - njih 94 posto. Slijede Pakistanci (89 posto), Vijetnamci (89 posto), Bangladešani (86 posto), Azerbejdžanci (85 posto) i stanovnici Papua Nove Gvineje (84 posto). 

Među europskim zemljama prednjači Finska - 74 posto ljudi voljnih ratovati - zemlja koja je, također, posljednji put ratovala na početku Drugog svjetskog rata, kada je Sovjetski savez izvršio invaziju na tu zemlju. 

Nakon Finske slijedi Turska (73 posto), a nakon nje Ukrajina (61 posto), koja je od 2014. do danas u sukobu s ruskim separatistima koje podržava Rusija. 

Sama Rusija je sljedeća (59 posto). U ovoj anketi sudjelovalo je 62.398 osoba iz svih zemalja svijeta, s uzorkom od oko 1.000 osoba za svaku zemlju. Anketiranje je provedeno između rujna i prosinca 2014. godine.